Meetjesland

Sinterklaastocht Merendree

Ik reed richting Merendree maar eens de afrit Nevele genomen ging het verkeerd. Wat dacht je? Verkeersomleiding wegens wegeniswerken in Hansbeke. En dan maar binnenweggetjes volgen, gelukkig heb ik,GPS in de wagen. Het was al heel druk rond de startplaats  in Merendree. Mijn toestand gaat erop vooruit, dan opteerde ik maar voor de 17 km met twee rustposten: in Hansbeke en Landegem.

Merendree is een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Deinze. Vroeger was het een deelgemeente van Nevele maar sedert 1 januari 2019 werd Nevele samengevoegd met Deinze. Het dorp ligt in het zuiden van het Meetjesland. Aan de startzaal bevindt zich de Sint-Radegundiskerk, de enige kerk met die naam in Vlaanderen. Aan het afleidingskanaal van de Leie bevindt zich een stalen brug die ze hier de Yzerbrug noemen. Ik ben er over gestapt en heb ze van dichtbij en van verder bewonderd. Een stukje bos kwam er ook aan te pas. Via rustige wegen kwam de kerk van Hansbeke in zicht en na 6,4 km kwam ik in de rustpost terecht. Het was er redelijk druk, ik zou er niet lang blijven.

Ik maakte mij op voor de lus van 4,8 km richting Landegem. Dat ging via rustige verharde en onverharde wegen. Het voelde koud aan maar een wandelaar kleedt zich ernaar, wollen mutsen en handschoenen waren volop aanwezig. Landegem is een andere deelgemeente van Deinze (reeds sedert 01/01/1977). Het dorp ligt aan het Schipdonkkanaal en volgt ongeveer de loop van de Oude Kale. Het witte gebouw van de Sint-Blasius- en Sint-Margrietkerk is opvallend. Ik kwam voorbij het station van Landegem. Het ligt langs de drukke spoorlijn 50A Gent-Brugge wat zorgt voor veel treinverkeer. In de rustpost was er geen doorkomen aan, zaal veel te klein of te veel volk, moeilijke combinatie is dat.

De laatste 6 km ging terug richting startzaal in Merendree. Bezienswaardigheid die ik tegenkwam was de Poeldendrieskapel. Eigenlijk is dit de verkeerdelijke naam voor Kapellendries (omgeving bekend sinds de 16de eeuw). Nog wat leuke wegen stonden mij te wachten. Zo kwam er een einde aan een aangename, landelijke tocht vol afwisseling. De zaal zat werkelijk stampvol, de organiserende club Wandelclub Reigerstappers Vinderhoute kon tevreden zijn met 2210 deelnemers, ik was het samen met vele anderen ook. Intussen was de Sint er ook, uiteraard mocht een plaatje niet ontbreken op de Sinterklaastocht. De pannenkoeken waren ook heel lekker.

2019-12-01 Merendree-392

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere