Wandelen in het agrarische Mergelland

Val-Meer ligt in Zuid-Limburg in Droog-Haspengouw, vlakbij de taalgrens. Hier hield wandelclub de Mergelstappers hun winterwandeltocht. Met 4 graden en gure wind voelde het inderdaad heel winters aan.

De 12 km had twee lussen die telkens naar de startzaal terugkeerden. De eerste lus ging richting Herderen langs mooie akkers. Het gewas op de akkers is in deze tijd van het jaar overal weg. Hierdoor konden we genieten van het mooie landschap. Soms was het wel eventjes klimmen om te kunnen genieten van die prachtige vergezichten.

Deze streek ligt op kalksteen. Eeuwenlang werd deze steen gewonnen als bouwmateriaal. Eerst bovengronds en later ook ondergronds. Dit leverde een gangenstelsel op van in totaal zo’n 300 kilometer. Dit zijn de zogenaamde mergelgrotten. De wandelaars die 20 km hebben bewandeld, konden een deeltje door zo’n een gang stappen. De kleinere afstanden kwamen in Zichem voorbij de Mergelgrotten. Maar het was helaas gesloten voor publiek vandaag. Wel heel spijtig, want het zou de de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

We danken alle vrijwilligers en bestuur van De Mergelstappers voor hun prima organisatie en de mooie panoramawandeling.

Bekijk ook de volledige fotoreportage van Bart Vanherck.