Bocholt gehuld in nevel en mist

We vertrekken vandaag blij gemoed naar Bocholt-Lozen onder een stralende zon die niet verwacht werd door de weervrouw van dienst. Nochtans, hoe noordelijker we ons verplaatsen, hoe schemeriger de zon wordt. We bereiken de vertreklocatie, De Leemskuil, waar reeds een gezellige drukte aan de inschrijftafel heerst en de reuk van gebraden spek ons tegemoet komt. We zetten ons op pad om een eerste lus van 10km te bewandelen en na enige tijd is dat mooie zonnetje verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een dikke opkomende mist.

De hele wandeltocht lang blijven de wandelaars schemerige figuren door de mistige omgeving. We wandelen dan ook nog langs het kanaal De Zuid-Willemsvaart, waar de mist nog hardnekkiger is. Aan de splitsing van 2 kanalen leiden de pijltjes ons langs het kanaal Bocholt-Herentals. Dit is een lange rechte route die uiteindelijk verlaten wordt om het natuurgebied Lozerheide binnen te treden.

Dit gebied staat onder het beheer van Agentschap Natuur en Bos en bevat vooral loofbomen, vijvers, beekjes en graslandjes. Vanzelfsprekend dat hier tal van planten, dieren en vogels voorkomen. Er worden momenteel herinrichtingswerken uitgevoerd waardoor de grote vijver is drooggezet en men deze aan een verbetering onderwerpt. We zullen zeker in ’t voorjaar hier eens terug moeten komen als deze werken voltooid zijn.

Na deze vijver passeren we nog een reeks kweekvijvers. Even verder bereiken we terug de Zuid-Willemsvaart, het kanaal dat we via de sluis 17 oversteken en zo krijgen we de vertreklocatie weer in zicht. Na een lekkere Boekweitkoek met spek (zo lekker bakken ze die nergens) besluiten we om nog een lusje te doen van 4km. Dit parcours is ook uitermate geschikt voor rolstoel gebruikers, mooie verharde paden en toch door het groen. Het is meer een agrarisch gebied waar weiden en velden mekaar afwisselen en nog een mooie strook langs de Zuid-Willemsvaart. Goed bekeken van de organisatie dat ook deze mensen hier volop aan hun trekken kunnen komen. Niettegenstaande de hardnekkige mist hebben we toch weer genoten van een zeer mooie wandeltocht en de heerlijke boekweitkoek.

DSC_7657-Lozen-069

We willen dan ook niet nalaten om het bestuur, de vriendelijke medewerkers en moedige uitpijlers te bedanken voor hun inzet.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise