Ieper in Kerstsfeer

Wandelclub Nooit Moe Boezinge, hield vandaag te Ieper, zijn Last Post- en Kerstverlichtingstocht. Ieper is het kloppend hart van de Westhoek gelegen in West-Vlaanderen. De grootste stad in de Westhoek, een stad die het meest heeft geleden onder de oorlog. Maar ruim 100 jaar na datum is Ieper veel meer dan een oorlogssouvenir.

De startzaal voor deze tocht was zaal De Fenix. Inschrijven kon pas vanaf 10u. tot 18u. Elke afstand (keuze tussen 6, 8, 10, 15 of 18 km.) wandelde langs de Menenpoort. Om 20u stipt wordt er dagelijks de Last Post geblazen. De wandelaars konden dit vrijblijvend meemaken. Een indrukwekkende ingetogen ceremonie, door blazers van de vrijwillige brandweer (sinds 1928). Het geeft nog steeds een kippenvelmoment.

2019-12-07 Ieper-225

Op ons gekozen parcours stapten we grotendeels door de binnenstad. Op de Grote Markt van 1 ha groot, stond een sfeervolle kerstmarkt. Maar de imposante gotische Lakenhalle (1200 – 1304) is wel specialer op dit marktplein, met het ingebouwde Belfort van 70 meter hoog. Het werd gebouwd als stapelhuis, marktgebouw en keuringsplaats. Er is nu een Streekbezoekerscentrum met de Dienst voor  Toerisme gevestigd. De bovenverdieping biedt onderdak aan het museum In Flanders Fields. Een modern oorlogsmuseum, dat zeker een bezoek waard is.

Onder de Menenpoort doorlopen, met zijn 1166 panelen uit witte portlandsteen, met de namen van 54.896 officieren en soldaten van het Britse leger gebeiteld, is eveneens om stil van te worden. Jonge gesneuvelden van wie niet bekend is waar ze begraven liggen. Vlakbij het monument kan men op de vesten verder wandelen tot aan het oude zwembad.

Ieper werd tijdens W.O.I (lag 5 km van de frontlijn) volledig verwoest. Alle bestaande gebouwen dateren van na 1918. De militaire begraafplaatsen (ruim 170), de meeste liggen buiten het centrum. Een laatste rustplaats voor meer dan een half miljoen slachtoffers van dit zinloze geweld. Terug in de startzaal dankten we de wandelclub, voor hun inzet op deze tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere