Wafelentocht Oosterzele

Met gunstige weersverwachtingen in het verschiet, ging het richting Oosterzele voor de Wafelentocht georganiseerd door wandelclub Land van Rhode. Parkeren was niet eenvoudig meer om 8u, verkeerd geparkeerde wandelaars werden zonder pardon op de bon gezet door de plaatselijke politie, gelukkig ben ik eraan ontsnapt. Ik opteerde voor de 13 km.

De startzaal bevond zich nabij de kerk van de hoofdgemeente Oosterzele. De Sint- Gangulfuskerk is een driebeukige hallenkerk, zij werd in 1994 grondig gerestaureerd. In de kerk staat een 17de eeuws eikenhouten Mariabeeld. Oosterzele bestaat uit zes deelgemeenten die samen circa 13.000 inwoners tellen. Scheldewindeke en Balegem in het zuiden van de hoofdgemeente waren de locaties die ik zou bewandelen. Via rustige landelijke wegen, afwisselend verhard en onverhard, ging het richting Scheldewindeke. Ik kwam langs de Windekemolen die al van ver te zien was. Hij bevindt zich in de deelgemeente Balegem. Deze staakmolen verving in 1910 de afgebrande molen die op dezelfde plaats stond (sedert 1822). Hij werd in de jaren ’80 (slecht) gerestaureerd, in 2017 werd de restauratie overgedaan.

In de rustpost was het gezellig druk. Nabij de rustpost van Scheldewindeke staat de Sint-Christoffelkerk. Van de oorspronkelijke kerk uit de 12de eeuw is weinig overgebleven. Het interieur herbergt enkele waardevolle stukken.De gemeente ligt langs de spoorlijn Geraardsbergen-Zottegem-Gent met station in deze deelgemeente (men kon ook van hieruit starten).

Het laatste gedeelte van de tocht verliep verder langs rustige wegen. De stukken onverhard waren dan wel modderig maar dat moet je erbij nemen deze tijd van het jaar. Je kon er niet naast kijken, de vele boomkwekerijen, goed gedijend op de zandlemige grond, uitloper van de Vlaamse Ardennen. Zo ging het richting startzaal in Oosterzele. Einde van een rustige, landelijke tocht doorheen de deelgemeenten van Oosterzele. Dank aan de organiserende club voor een goede bepijling en feilloos verloop met een kleine maar verzorgde rustpost. Uiteraard mocht een wafel op het menu niet ontbreken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere