Herfsttocht in Oelegem

Het vermelden waard hoe men op de naam De Ranstuilen gekomen is. Een bewoner van de wijk achter de kerk van Ranst, hoorde bij een avondwandeling vanuit een graf ‘zuchten’. De man vertelden dit voort aan zijn medeburgers. Het ‘zuchten’ dat later werd toegeschreven aan een uil, hield de gemeente Ranst wekenlang in de ban. Ook andere lugubere verhalen deden destijds de ronde. Tot een gemeenteraadsbeslissing een einde maakte aan de spookverhalen. Nadien heeft niemand nog zuchten gehoord in Ranst, althans niet op het kerkhof. Anno 1980 zoals het past moet elke nieuwgeborene een naam hebben. Vandaar de naam “De Ranstuilen”.

Vandaag waren de weersvoorspellingen niet al te rooskleurig, maar dat deerde ons niet. Wij trokken onze wandelschoenen aan om deel te nemen aan de Uilentocht. Een organisatie van de Ranstuilen. We startten vanuit de plaatselijke parochiezaal van Oelegem. De wandelaars konden kiezen uit afstanden van 5 tot 27 km. Eens het centrum uit zijn zoeken we de groene omgeving op van het Provinciaal Domein Vrieselhof. Het parcours stuurt ons door een agrarisch gebied tussen weilanden en akkers, in de richting van Massenhoven.

We bereiken de Antitankgracht, deze verbindt de Schelde en het Albertkanaal in Oelegem. De gracht werd aangelegd met de bedoeling vijandelijke tanks te stoppen voordat ze Antwerpen konden bereiken. Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939. Aan de rand van Massenhoven passeren we aan het Kasteel Montens, ook bekend als het Hof van Massenhoven. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht. Even verderop mogen we gaan rusten.

Na wat rust beginnen we aan een lus van ca 9,5 km. Eerst volgt er een passage langs de oevers van het Albertkanaal, vooraleer we de landelijke omgeving van Zandhoven opzoeken. Voor we het beseffen bereiken we terug Massenhoven, en mogen we gaan rusten. Via de oevers van het Albertkanaal beginnen we aan de terugweg. Ondertussen is het opgehouden met regen. Via een modderig veldwegje bereiken we Oelegem. Meteen het einde van een prachtige natte natuurwandeling rondom Oelegem. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Van Herck
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen