Grijze Durmetocht

Een babyborrel in het Pajottenland is een goede reden voor een weekendje weg en het meepikken van een wandeling in Hamme. Daar organiseerde wandelclub ’t Hoeksken hun Durmetocht. De vroege voormiddag was veelbelovend, de zon scheen en dus waren de verwachtingen groot. In een grote mooie startzaal werden de wandelaars verwelkomd door de enthousiaste medewerkers die reeds in kerststemming waren.
2019-12-14 Hamme-2
Hamme ligt aan de monding van de Durme in de Beneden-Schelde en heeft een nagenoeg vlak landschap (Polder). De Mirabrug, een in 2003 gerenoveerde draaibrug, kreeg haar naam van de film Mira uit 1971 van Fons Rademakers naar het boek van Stijn Streuvels uit 1927: De Teleurgang van de Waterhoek.
De wandeling gaat via de bebouwde kom en langs enkele mooie dreven, richting de Durme.  Hierdoor werd de Durme van Waasmunster tot in Hamme/Tielrode in feite een getijdengeul van de Schelde. Bij springtij is er op dit deel van de Durme soms een vloedbranding (mascaret) van enkele centimeters hoog waar te nemen. Dit zeldzame natuurfenomeen is uitzonderlijk in Europa en uniek in België. Het overige deel van de Durme/Moervaart, een regenbeek, laat men nog steeds met behulp van pompen uitmonden in het Kanaal Gent-Terneuzen.

Bij het bereiken van de rustpost begint het zachtjes te regenen, een voorbode van wat even later komt. Na de rust gaat  het door het park Kerkwijck. Dit park is opgedeeld in verschillende tuinen. Er is een leesplek, wat verder een kruidentuin, een bomentuin, een speeltuin en een hoogstamboomgaard. Dan begint het opnieuw te regenen en dit keer is het menens.

Paraplu’s en regenjassen worden bovengehaald en het fototoestel wordt na een tijdje ook opgeborgen, te veel nattigheid is nefast voor het toestel.
Spijtig van het weer, want door de regen van de voorbije dagen moest het parcours van de 10 en de 15 km gewijzigd worden. Het was op enkele plaatsen te gevaarlijk en een pad tussen twee vijvers werd zelfs door de gemeente afgesloten. Jammer, maar niets aan te doen. Al bij al toch een mooie wandeling en een prima organisatie door wandelclub ’t Hoeksken. Uiteindelijk vonden 796 stappers de weg naar Hamme.

Klik op deze link voor de fotoreportage van Josiane Questroy