Ninove, modderige eindejaarstocht

Na Hamme op zaterdag hebben we besloten om op zondag 15 december een korte wandeling mee te pikken in Ninove. De wandeling vertrekt vanuit een zaal in de scholen H. Harten. Er kan gekozen worden uit afstanden van 4 tot 22 km.
Het eerste mooie natuurgebied is de Dendervallei, een natuurgebied tussen 50 en 100 hectare groot. Over de brug ’t Overstekske komt men in een mooi park terecht.

Na dit park volgt nog meer natuur. Lange dreven leiden ons door de velden. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen zijn deze dreven op bepaalde plaatsen herschapen in echte modderpoelen. Het is serieus opletten geblazen om niet uit te schuiven en in de modder te belanden. Eenmaal boven wordt de terugweg aangevat, gelukkig door een iets drogere wegel.

Langzaam komt de bewoonde wereld weer in zicht. Nog een weetje over deze Oost-vlaamse stad gaat over de bijnaam. De inwoners worden Wortelkrabbers genoemd en dit vindt zijn oorsprong in een ver verleden. Toen de steden nog nog tegen elkaar vochten, koesterden de Aalstenaars het plan om Ninove in te nemen. Totaal verrast wilde de poortwachter de Koepoort afsluiten, maar de grendel was zoek. Daarom nam hij vlug een wortel als noodoplossing. Komt daar een ezel langs, die de wortel opvreet en de stadspoort stond wagenwijd open voor de vijand. Zo kregen de Aalstenaars “vrije toegang” tot de stad.

Op de terugweg staat er in een park dicht bij de Dender een standbeeld ter ere van Dr. Fr. Hemerijckx. Deze dokter zette zich, in navolging van pater Damiaan, in voor de leprozen van Afrika en Azië.  De tekst van stadsdichter Willy Verhegghe, aan de zijkant van  het monument, vertelt zijn levensverhaal.
Het ronde gebouw op de foto hierboven is de vroegere Sint-Theresiakerk, nu buurthuis Berdam.
Zo komt een einde aan deze wandeling. Het was een mooi parcours, hier en daar ontsierd door de vele modder, maar daar heeft de organisatie geen schuld aan. Het nodigt wel uit om hier misschien eens te komen wandelen in het voorjaar of de zomer.
Bij het afsluiten van de inschrijvingen werden 1798 wandelaars genoteerd.

Een prima organisatie en super gemotiveerde medewerkers verdienen een dikke proficiat!

Klik hier voor de fotoreportage van Josiane Questroy