Wondermooie natuur rondom Sint Truiden

Sint-Truiden is een van de prachtigste historische steden in Limburg, meer bepaald in de Haspengouw streek. Als de club Aviat van Sint-Truiden er een wandeltocht organiseert kun je er als fervente wandelaar maar best aanwezig zijn. Bij het opkomen van een stralend zonnetje arriveren we aan de Parochiezaal De Kajaan, waar er reeds een enorme drukte heerst. Aanschuiven aan de inschrijftafel, de plannetjes bestuderen en dan op weg om het parcours van de 15km te bewandelen.

Al vlug komen we langs de volkstuintjes, begeven ons verder naar de wijdse groene vlakte en passeren enkele mooie natuurvijvers en een speelweide waar kinderen zich kunnen uitleven. Na het oversteken van een drukke weg komen we weer terecht in het groen en volgen een tijdje de Molenbeek. De paden zijn wel erg drassig door de regen van afgelopen dagen en de kleverige leemgrond plakt meteen goed onder ons schoeisel.

Na het oversteken van de Tiense Steenweg leiden de pijltjes ons via enkele straatjes naar de rustpost. We bevinden ons hier dan ook dicht bij het stadscentrum en de parcoursmeester laat ons dan ook hier genieten van dit mooie centrum met prachtige historische gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het statige stadhuis en de mooie gerestaureerde Abdijtoren.

We verlaten het centrum en de kerstmarkt en bereiken het begijnhof met de mooie Begijnhofkerk en komen weer terecht in het open groen, waar we een hele tijd stappen over een Finse piste die de loop van de Cicindriabeek volgt. We passeren hier een overstromingsgebied, waar we weer enkele mooie vijvers kunnen aanschouwen met veel watervogels. Verder betreden we het Domein Terbiest, passeren een prachtig oud Kasteel en mogen genieten van het mooie park met visvijver eromheen. Het kasteel dateert uit 1627 en het hele domein werd in 1949 aangekocht door de Belgische staat.

We bevinden ons hier in het gehucht Melveren waar we tevens de Salvator Mundikerk bezichtigen. We overbruggen de Melsterbeek en bereiken daarna het gebied Speelhof, een ontspanningsgebied met speeltuintje, horeca en kasteel Speelhof. Vooraleer we de eindmeet bereiken leidt de tocht ons nog door het prachtige stadspark met waterpartijen en een mooie oude kiosk.

DSC_7868

Wat hebben we toch weer genoten en zoveel gezien tijdens deze prachtige zeer gevarieerde wandeltocht waarvoor we uiteraard het bestuur en medewerkers van Aviat zeer dankbaar zijn. Proficiat!
De wandelaars die graag tijdens deze donkere dagen het mooie lichtspel van Sint Truiden By Lights willen bewonderen raden wij aan om deze avondwandeling eens te ondernemen. Klik hier voor meer info

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

 Klik hier voor foto’s St.Truiden by Lights van Denise