Zonnige jenevertocht

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde WSV Egmont uit Zottegem hun jaarlijkse jenevertocht vanuit Leeuwergem. Inschrijven in de rustpost in Oombergen was ook mogelijk, zodat het parkeren verspreid werd over de twee gemeenten. Leeuwergem is een deelgemeente van Zottegem en is vooral bekend door het kasteel. Met afstanden tussen 7 en 21 km is er voor elk wat wils.

Reeds kort na de start werd het duidelijk dat het een prachtige tocht zou worden, zeker voor wie, zoals ondergetekende, houdt van een overwegend onverhard parcours. Dreven en een enkele asfaltweg wisselden elkaar af en de modder, die nam je erbij. Het weer was prachtig, blauwe lucht en veel zon, soms te veel zon voor wie foto’s wou maken. Maar ja, beter zo dan een ganse dag in de regen wandelen.

Wie startte in Oombergen had de rustpost in de startzaal in  Leeuwergem. Na de rust ging het richting het kasteel van Leeuwergem. Dit kasteel bevindt zich tussen de dorpscentra van Elene en Leeuwergem en ligt op het grondgebied van Elene.
Voordat het huidige kasteel tot stand kwam werd er reeds op dezelfde locatie een kasteel opgetrokken in de eerste helft van de 15de eeuw; dit kasteel werd in het begin van de 17de eeuw herbouwd en in 1762 vervangen. Een architect van het kasteel van Leeuwergem is niet bekend. Er wordt beweerd dat het  kasteel van Bellevue, gelegen in de Parijse voorstad Meudon, model stond, maar dat is niet bewezen. Dit kasteel is trouwens, sinds de Franse Revolutie, verdwenen.

Op de terugweg naar Oombergen krijgen de wandelaars opnieuw enkele mooie dreven voorgeschoteld. Er wachtte ook nog een stop bij jeneverstokerij Mertens. Daar kon geproefd worden van een lekkere jenever en wie dat wou kon er één of meerdere flessen aankopen. Die werden door de medewerkers met veel plezier naar de startzaal gebracht.
Zoals we van deze club gewoon zijn was dit weeral een prachtige tocht.
Zowel parcours als organisatie verdienen een dikke proficiat.

Klik hier voor de volledige fotoreportage. Josiane Questroy