Hoofdstad West-Vlaanderen

Brugge die scone

De eindejaarswandeling in Brugge is een klassieker. De wandelaars komen van alle kanten van het land per bus of per trein. De meesten mijden om in het donker te lopen, ik besloot om eerst 15 km in de klaarte te lopen en dan de 6 km in het donker, kwestie van mooie sfeerfoto’s te kunnen maken. Wandelclub WSV De Brugsche Globetrotters was goed voorbereid op een massa volk, niet minder dan 3962 wandelaars kwamen langs.

De Brugse binnenstad maar ook de omliggende straten zien er feeëriek uit met veel kerstverlichting, het ingerichte marktplein met kraampjes, de ijspiste aan het Minnewater. Het is goed uitkijken naar de pijltjes want er zwermt echt een reuzemassa doorheen de binnenstad. Het weer is best aangenaam. De paarden met koets trotseren vlotjes de massa toeristen. Ik kom zelfs twee kerstmannen tegen, het zal dezelfde geweest zijn met andere kleren aan want er is toch maar één kerstman hé! Het is opvallend hoeveel wandelaars in groep wandelen. Je komt ze overal tegen zowel in parken als de drukke binnenstad, al dan niet met kerstmuts op het hoofd.

Het zou mij te ver leiden om een uitleg te geven bij alle bezienswaardigheden die ik voorbij gekomen ben want Brugge is een stad met een rijke culturele achtergrond. Het gaat van poorten tot majestueuze gebouwen die de grandeur van Brugge onder ogen brengen. De marktplaats spant de kroon met Belfort (rustplaats), postgebouw en prachtige gevels. Ook het Burgplein is een toeristische topper. Ten zuiden van het centrum is het Prinselijk Begijnhof ten Wijngaerde met de gotische Sint-Elisabethkerk een absolute kanjer. Overal passeer je de reien. Als je wil weten hoe de gebouwen en plaatsen heten waar je geweest bent, ik heb wat geholpen door veel foto’s van een plaatsaanduiding te voorzien.

Veel wandelaars zijn niet gek op stedenlopen maar Brugge is een uitzondering, iedereen komt er aan zijn trekken. Als de organiserende club dan ook nog zijn uiterste best doet om alles in goede banen te leiden, zorgt voor uitstekende rustposten en vlotte bediening met veel medewerkers, is het helemaal af. Dank aan de organiserende club voor een aangename dag Brugge.

2019-12-21 Brugge 243

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere