Winterstilte in Herk-de-Stad

Vandaag hebben we onze zinnen gezet op de tocht Winters Wandelen in Herk-de-Stad, georganiseerd door club Horizon Donk. De naam van deze stad kunnen we linken aan het riviertje De Herk dat hier stroomt en waaraan andere gemeenten ook hun naam hebben ontleend. Verschillende deelgemeenten zoals Donk, Berbroek, Schulen en Schakkebroek maken deel uit van Herk-de-Stad. Aangekomen in de zeer ruime eetzaal van het Amandinacollege merken we reeds een gezellige drukte.

De parcours bestaan uit lussen A, B en C die afstanden bevatten van 5, 7 en 9 km. We beginnen onze tocht met lus C die ons bij aanvang leidt naar het domein Olmenhof. Dit is een gebied dat door de St.Truidersteenweg in 2 gesneden werd en waarvan het westelijke deel het kasteel Pierpont bevat met rondom een mooi park met vijvers. Het domein werd in 1977 aangekocht door de stad die er veel restauratiewerken aan uitvoerde.

Momenteel doet het nu gedeeltelijk dienst als administratief centrum van de gemeente en in het vroegere koetshuis is een taverne-café gevestigd. Nadat we dit mooie park doorkruist hebben stappen we een tijdje door straten waar ons de enorme rust en stilte opvalt. Het lijkt alsof de mensen hier aan hun winterslaap bezig zijn. Afwisselend komen we op verharde smalle paden die ingekleurd zijn als Bloesem-fietsroute met grote percelen fruitboomgaarden en dan weer bebouwde gebieden.

Na een korte rustpauze zetten we de tocht verder op lus B. We betreden nu het oostelijk deel van het Olmenhofpark , een bosgebied genaamd Olmenhofpark-Harlaz. Dit deel werd ongemoeid gelaten en men ziet er prachtige bomen zoals een enorme mamutboom en een mooie dreef met loofbomen. We wandelen hier dan ook over een dik bladerentapijt waarvan het geritsel de stilte een beetje doorbreekt. Als we uit het bos komen belanden we in het agrarisch gebied met afwisselend velden en grote fruitboomgaarden.

Herk-de-Stad-065

Alles lijkt hier in een winterslaap, de hoge stapels fruitkisten wachten op de nieuwe fruitoogst. Even verder zien een fruitboer die met zijn tractortje nog vlug het gras wegmaait tussen de rijen boompjes. We bereiken verder nog een bewoonde straat waar we toch nog enkele kerstversieringen kunnen bewonderen. Terug langs het Olmenhofpark komen we aan bij ons vertrekpunt. Zonder echt winterweer was het nochtans een tocht om van te genieten en bedanken het bestuur en medewerkers voor de prachtige organisatie.
Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise