Natte Kersttocht Wijtschate

Wat een prachtige tocht moest worden in een schitterende omgeving, werd een natte, winderige en modderige bedoening. Wellicht hadden de Heuvelandstappers ander weer in gedachten voor hun Kersttocht op 22 december.
Nochtans was een prachtig parcours uitgestippeld, maar door de vele regen van de laatste dagen moesten ook hier wijzigingen aangebracht worden. Op enkele plaatsen liep het water als een watervalletje van de velden.

Er werd gestart vanuit OC Klaverhulle in Wijtschate. De eerste Wereldoorlog heeft hier ook veel sporen nagelaten en één ervan is reeds te zien bij het betreden van de binnenkoer van de startzaal. Op zondag 16 juli 1917 schreef Wijtschatenaar Antoine Maes (1896-1951) een treffend gedicht  over zijn inmiddels verwoeste dorp.
Wijtschate was een Duits bastion tijdens de Eerste Wereldoorlog. De meeste mensen vluchtten voor de Duitse bezetter. Na de oorlog controleerden de Britten het gebied.
Het dorp is ook bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.

In het landschap zijn heel veel getuigen van de Grooten Oorlog terug te vinden, alsook initiatieven om te herdenken en dergelijke wreedheden te proberen voorkomen. Een Duitse bunker, diverse begraafplaatsen en vredesbomen laten de mensen nadenken en hopen op langdurige vrede.

In rustpost De Walvis in Wulvergem worden de jassen even uitgedaan en een warme kop soep of koffie is zeer welkom om de natte wandelaars op te warmen.
Na de rust ging het terug naar de startzaal, opnieuw in de regen en nu met nog een stevige wind erbovenop.
Kort na de rustpost laat het fototoestel het afweten, wellicht door vochtigheid. Opbergen dan maar met een beperkte fotoreportage als gevolg.
De Heuvellandstappers deden er alles aan om een prachtig parcours uit te stippelen, maar aan het weer kan niemand iets veranderen.
Proficiat aan de organisatoren, zij bleven er goedgezind bij en met af en toe een kwinkslag kon er ook bij de wandelaars een lach af.
1012 aanwezigen trotseerden regen en wind.

Klik hier voor de volledige fotoreportage. Josiane Questroy