Polderstreek

Damme in kerstsfeer

Goede weersvooruitzichten tot de middag, dan maar er vroeg bij zijn maar ik loop niet in het donker. De startplaats voor de tocht was gevestigd in een ruimte van het Damse stadhuis. Wandelclub Levenslijn Damme had veel medewerkers ingeschakeld. Na de kennismaking en de foto’s kon ik op weg voor mijn tocht van 15,5 km.

Damme is één van de kleinste en tegelijk één van de meest pittoreske stadjes van België. Weinig kleine plaatsjes hebben zo’n uitgebreid patrimonium als Damme. Menig oud gebouw is het trotse overblijfsel van een rijk verleden, het fraaie stadhuis is er één van. Gelegen in de vruchtbare groene polders is het stadje ook de uitgelezen uitvalsbasis voor een verkwikkende wandeling. Water, bomen en weidse landschappen zijn er prominent aanwezig. Het ging richting beeldhouwwerk rond Tijl Uilenspiegel en even verder met blik op de Schellemolen. Het Zuidervaartje was mijn eerste passage waar de natuurmens in mij aan zijn trekken kwam. De Onze-Lieve-Vrouwekerk was nooit veraf. Al spoedig ging het richting Damse vaart, een natuurmonument. De machtige kromgewaaide Marilandica populieren weerkaatsen mooi in het water, ook zonder zon. Langs rustige, autoluwe wegen afgewisseld met stukken onverhard ging het richting Oostkerke en de rustpost na 5,6 km.

Oostkerke is één van de zes deelgemeenten van de fusiegemeente Damme. Oostkerke is 1752 ha groot en telt zo’n 600 inwoners. In 1974 werd Oostkerke verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen. Dat kon ik ervaren met de lus van 4,5 km door het dorp. Bezienswaardigheden zijn de witgeschilderde gevels, de dorpsmolen, de Sint-Kwintenskerk, het kasteel, het  Leopold- en Schipdonkkanaal.

Na een tweede rust in De Beuterblomme (na 10,1 km) ging het stilaan terug richting Damme met nog enkele leuke verrassingen: het Verbrand Fort en de uitkijkpost van Natuurpunt waar mij een gratis glaasje jenever aangeboden werd. Nog een oversteek van de vaart en het einde kwam in zicht van deze lus van 4,3 km. Het was een mooie tocht vol afwisseling met veel stukjes pure natuur. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

2019-12-26 Damme 036

Klik hier voor de site van de stad Damme met veel wetenswaardigheden

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere