Zandlemig Vlaanderen

Rodeneuzentocht Moorslede

Het ging richting Moorslede (klik hier voor uitleg) voor de Rodeneuzentocht, een organisatie van de Velodroomvrienden. Ik was vroeg maar net op tijd om nog een parkeerplaatsje te vinden dichtbij startzaal De Bunder. De aanschuivende rij wandelaars aan de inschrijvingstafel deed meteen vermoeden dat het aantal deelnemers hoog zou liggen (2606!). Ik opteerde voor de 15,3 km met rustpost in Slypskapelle na 4,96 km en 5,10 km, van daaruit restte nog 5,24 km tot het einde.

Het voelde koud aan maar dat duurde niet lang en zie het winterzonnetje kwam er door. Het ging meteen de natuur in langs rustige verharde wegen, geen wagen te bespeuren. De opkomende zon zorgde voor een mooi wolkendek. De weilanden lagen er wit bevroren bij, het vee was binnen gebleven. De plassen waren bedekt met een dun laagje ijs, op een plaats was het zelfs verraderlijk glad. Dat heeft een groepje wielertoeristen aan den lijve ondervonden toen er eentje van de weg afging en arriveerde midden een diepe plas. Ik zocht drogere oorden op met de rustplaats in St-Jozef in het centrum van Slypskapelle. Het zat er goed vol, de twee grootste afstanden kwamen hier twee keer langs.

De lus van 5,1 km liep doorheen Slypskapelle, plaatselijk Slyps genoemd. Het is een deelgemeente van Moorslede en ligt op een drie km van het centrum van de hoofdgemeente en op 2 km van Dadizele. Het dorp telt circa 1.000 inwoners. Ik passeerde de Sint-Theresiakerk en sloeg aan de splitsing rechtsaf. De parcoursbouwer had een paar lange stukken onverhard ingelast. Ze lagen er plaatselijk heel modderig bij.

Na de rust ging de 5,2 km terug richting startplaats opnieuw langs autoluwe en rustige wegen tot aan de bevoorradingspost gevestigd bij de plaatselijke brandweerkazerne. Een glühwein of fruitsapje stond te wachten op de aankomende wandelaars. De finish was nu dichtbij. Einde van een zeer afwisselende mooie tocht midden de natuur langs de rustige kant van Moorslede. Dank aan de organiserende club voor het feilloos verloop.

2019-12-29 Moorslede 058

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier