In ’t land van de Romeinen te Tongeren

Bij een prachtige opkomende zon zetten we vandaag koers naar Tongeren. Het belooft een prachtig wandelweertje te worden en daar hebben veel wandelaars ook zo over gedacht want het is al aanschuiven aan de inschrijftafel in de vertrekzaal van het VIIO Humaniora College.

Uitleg geven over Tongeren zou ons hier te ver afleiden, maar iedereen kent wellicht deze historische stad met hare Romeinse achtergrond. Nadat we de parcoursplannetjes hebben bestudeerd besluiten we om eerst de 12km aan te vatten om daarna nog de 4km stadswandeling te doen. Al vlug komen we in het natuurgebied van Beukenberg waar een mooi pad ons leidt naar het prachtig gerestaureerde Kasteel van Betho  in het gehucht Mulken.

Even verder leiden de pijltjes ons naar een verhoogde berm waar eertijds de Spoorlijn 23 floreerde, die Drieslinter via St-Truiden met Tongeren verbond  en hoofdzakelijk diende voor fruitvervoer. Na deze route vervolgt ons parcours door open agrarisch gebied met velden en fruitweiden waar we soms pittige steile wegjes onder de voeten krijgen.

Tongeren-DSC_8154-042

We bereiken Piringen, deelgemeente van Tongeren, waar de controlepost gevestigd is in een schooltje. Na een korte rust begeven we ons terug in ’t agrarisch gebied en bereiken verder een merkwaardig verhoogd talud van de Beukenberg. Het is nog een overblijfsel van een door de Romeinen aangelegde aarden ophoging, waarover een aquaduct was aangelegd.

Hierna komen we terug op de vertrekpost en na een versnapering begeven we ons naar de 4km stadswandeling. Kerstversiering is hier alom aanwezig en bij het binnentreden van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kunnen we mooie taferelen bewonderen die kerstmis uitbeelden. De parcoursmeester laat ons nog genieten van historische gebouwen, van het begijnhof, van de antiek- en brocantemarkt, van de Moerenpoort, van het  mooi aangelegde stadspark De Motten en de vernieuwde inbedding van het riviertje De Jeker die zich een weg baant door Tongeren.

Zo hebben we vandaag weer natuur met cultuur verenigd en zijn we het bestuur en medewerkers van De Tongerse Wandelvrienden dankbaar voor de perfecte organisatie van dit evenement.
De club mag fier zijn op een deelname van 1869 wandelaars.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise