Laatste Euraudax wandeling in 2019

De start was in zaal Heidelberg te Torhout, gelegen in West-Vlaanderen. Een stad, die ook als hoofdstad van het Houtland wordt genoemd. Torhout ligt op de overgang tussen een zandstreek en zandleemstreek, aan de zuidelijke steilrand van het plateau Wijnendale.

IMG_1301

Het was stappen  via het park Ravenhof (met kasteel) naar het Wijnendalebos. De lus van 16 km ging niet door het bos, maar ernaast, tot aan de kapel. Het Wijnendalebos was in het middeleeuwse Vlaanderen deel van een groot bosareaal. Dit bos zou wellicht een grootte van 4000 ha gehad hebben. Nu rest nog dit stuk Wijnendalebos van ongeveer 181 ha. (bron Wikipedia).

Na de rust, stappen we verder in groep (41 wandelaars) over de Groene 62 (oude spoorlijn). De Compagnie du Chemin de Fer d’Ostende à Armentières hoopte met lijn 62 de rijke Parijzenaars, via Armentières en Ieper, naar de nieuwe en mondaine badplaats Oostende te lokken. Het traject Oostende – Torhout werd in 1867 in gebruik genomen. In 1963 reed de laatste passagierstrein op lijn 62. In 1984 – 1985 werden de sporen opgebroken, struiken, planten hadden het talud ingepalmd. De Torhoutse Milieugroep organiseerde toen wandelingen op deze 22 km lange spoorwegbedding.

De laatste 9 km, stapte de groep langs het oranje kapelletje, zo naar het Groenhovebos. Het was nog even wandelen naar zaal Heidelberg te Torhout.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Birger Coulier