Tis Tied Ta Tud Tis-tocht

De naam Kreketrekkers verwijst naar de vallei van de Krekebeek die samen met de Handzamevallei een oostelijke uitloper van het IJzerbekken vormt. Deze wandelclub werd boven de doopvont gehouden in het jaar 2000. Bij het zoeken naar een geschikte datum voor een eerste organisatie bleek dat er enkel op zondag 31 december 2000 geen wandelingen gepland waren. Toen er voldoende medewerkers bereid waren om op de laatste dag van het jaar een handje te helpen, werd beslist een eerste Tis Tied Ta Tud Tis – tocht te organiseren. Het werd een succes voor de nieuwe club en meteen werd er toen beslist om deze tocht verder te plannen telkens op de laatste kalenderdag. Twaalf jaar later was het mooie liedje voorbij. Ze stopten ermee door een gebrek aan vrijwillige medewerkers.

En zie, vandaag op de laatste dag van 2019, 7 jaar later, staan ze er opnieuw! En of het een succes werd…. Een goeie 1600 moedige wandelaars kwamen naar Kortemark afgezakt om het jaar op een sportieve manier te beëindigen.
Inschrijvingen gebeurden in het O.C. De Kouter waar men de keuze kon maken tussen 3 plaatselijke lussen. Ik ga voor de lange lussen A en B om nog wat calorieën te verbruiken vooraleer ik aan de eindejaarsfeesten begon.

De parcoursmeester stuurde de wandelaars richting het gemeentelijk groendomein Stationsput. Deze site is immers de groene long van Kortemark. Dit bufferbekken kreeg aangepaste beplanting en poelen. Er kwam een brug over de Spanjaarbeek, de gemeente zorgde nog voor extra groenaanleg en voor een mooi wandelpad omheen het water. De vele rijen wandelaars kon ik aanschouwen die slingerend rond de waterpartijen laveerden richting het station van Kortemark. Vervolgens is het genieten van beeldige zichten op de Handzamevallei. Langs de tot wandel- en fietspad omgevormde spoorwegbedding Kortemark-Ieper en langs de oever van de Krekebeek viel er ook heel wat te ontdekken.

Ik volgde nog een stuk van het nieuwe wandelpad Ellekring. Een 3,5 km lange wandelroute door en omheen de oude wijk Elle. Wat deze wandeling zo mooi en karaktervol maakt zijn de mooie hoeves en de kleine wegels langs het traject. Zo kwam er een einde aan deze succesvolle wandeling op de laatste dag van 2019. Dikke proficiat aan alle vrijwilligers van de Kreketrekkers!

9
Per honderd deelnemers werd er ook nog een Kreketaart verloot. Deze Kortemarkse streekspecialiteit werd gecreëerd en gepatenteerd in 1983 voor de wijkkermis van de wijk ‘Wilgenhove’, die ligt langs de Krekebeek. Frambozen – marsepein – meringue en zanddeeg zijn de ingrediënten voor wie deze lekkere taart eens zelf wil bakken.
Iedereen wenste elkaar een goed einde toe en een goed begin in 2020.
Ook namens alle medewerkers van de Wandelgazette wens ik alle wandelaars een goed en vooral gezond wandeljaar 2020!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier