Nieuwjaarswensen uitdelen tijdens Katertocht

Bah, een kater! Hoe gezellig oudejaarsavond ervoor ook was, een kater kan de volgende dag serieus wat roet in het eten gooien. Eén gouden tip: Neem een wandeling in de frisse buitenlucht. Trek je schoenen aan en ga wandelen in de natuur. De frisse neus die je haalt is niet alleen maar goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Zo kan je al meer dan 20 jaar op de eerste dag van het nieuwe jaar terecht bij WSVJ Nacht van Vlaanderen voor een heuse Katertocht. Een wandelevenement dat is uitgegroeid tot een ware hype in wandelmiddens. Van heinde en verre trekken wandelaars naar Torhout om samen met elkaar op een gezonde en originele manier het nieuwe jaar in te zetten. Ieder jaar verwelkomt Nacht van Vlaanderen meer dan 1.000 wandelaars die van ’s morgens vroeg Nieuwjaar komen vieren. Dit jaar zouden meer dan 1600 wandelfanaten genieten van een rustige borreltocht doorheen het Houtlandse landschap. En omdat het nu eenmaal Nieuwjaar is trakteren de organisatoren iedereen op een jenever en een boterlukke van Destrooper.

Start en aankomst is voorzien in zaal Midi, op een boogscheut van het station van Torhout. Tussendoor is een verzorgde controlepost voorzien in de tribune van het voetbalstadion De Velodroom. De tocht gaat richting station en na een passage langs het stadhuis komen we voorbij het huis van Mostaard Woestijn. Deze fijngemalen mosterd van het Brassica Nigra-mosterdzaad wordt geproduceerd door de gelijknamige firma. Het is een typisch streekproduct dat al gemaakt wordt sinds 1869. De productie bevindt zich echter op het industrieterrein en daar bevindt zich ook het Mostaardmuseum, waarin de verschillende aspecten van de mosterdproductie worden getoond.

De parcoursmeester stuurt ons richting Park Ravenhof, een prachtig voorbeeld van een Engels landschapstuin. Pal in het midden prijkt Kasteel Ravenhof met het Museum voor Torhouts Aardewerk. Na de rustpost gaat het richting Groenhove, een plaats waar gezinnen graag vertoeven, want dit domein biedt voor ieder wat. Met een speelpleintje, heel wat verharde wandelpaden en een Bosleerpad. Het domein van het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove is 33 hectare groot.

Langs rustige, landelijke wegen en dreven gaat het richting finish.
Ik bedank alle vrijwillige medewerkers van WSVJ Nacht van Vlaanderen die zich Nieuwjaarsdag wisten vrij te maken. We hebben met ons allen genoten van een rustige Katertocht.
Wandelsport Vlaanderen, verslaggevers en fotografen van de Wandelgazette wensen u allen een goede gezondheid en vooral veel wandelplezier in 2020!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier