Thüringen laat wandelharten sneller slaan

Het landschap van Thüringen is afwisselend en biedt adembenemende vergezichten. De paden zijn stuk voor stuk goed aangelegd en de voorzieningen voor wandelaars uitstekend. Bovendien staat Thüringen bekend om de Rennsteig, een van de populairste en oudste wandelroutes van Duitsland. Bijna 170 kilometer lang wandel je over de bergkam van het Thüringer Woud, het Thüringer Schiefergebirge en het Frankenwald. Daarnaast zijn er uiteraard ook andere wandelroutes die je de schilderachtige natuur van Thüringen laten ontdekken. Het betreft veelal om insiders-tips, die tot voor kort heimelijk verborgen werden gehouden.

Het Fjorden-landschap van de Hohenwarte Stausee Weg

De Hohenwarte Stausee Weg loopt over vier etappes langs het Thüringer Meer, het grootste stuwmeergebied van Europa. De Thüringse bevolking heeft dit gebied een liefdevolle naam gegeven: de Thüringensee. Het aanblik op de uitgestrekte, door donkere bossen omgeven, blauwglinsterende wateroppervlakte is dan ook adembenemend en doet meteen denken aan de Noordse fjorden. Aan de oevers van het stuwmeer en rond de steile hellingen leven zeldzame dieren zoals de beschermde vuursalamander. Ook de zevenslaper , een relmuisje is hier te vinden. Het kleine knaagdier is verlekkerd op stukjes appels en banaan. Misschien krijg je ze zo uit hun schuilplaats. Rondom het stuwmeer nestelen zich in de glooiende plateaus dromerige dorpjes, waarbij je steeds uitkijkt op het natuurpark Thüringer Leigebergte/Ober Saale.

Op zoek naar Barbarossa op de Kyffhäuser Trail

De Kyffhäuser Trail leidt je door de kleinste bergketen van Duitsland. Een gebied gekenmerkt door open mediterrane Karstlandschappen, verlaten beukenbossen en aromatische boomgaarden, waar elk najaar tienduizenden kraanvogels landen. Het 37 kilometer lange pad kan je gemakkelijk in twee dagen afleggen. Je begint en eindigt de rondreis in het kuuroord Bad Frankenhausen. Fascinerende uitzichten over de Golden Aue of vanaf de toppen van de Kyffhäuser-heuvels maken je wandelavontuur compleet.  

Maar boven alles is Kyffhäuser een regio van legendes. Een van die legendes komt tot leven bij het Kyffhäuser-monument op het hoogste punt van de wandelroute. Het verwijst naar een legende over Keizer Friedrich I. De keizer werd door zijn rode baard ook wel Barbarossa genoemd. Hij zou slapend aan een tafel in de bergen zitten. Niemand heeft hem ooit gevonden – zelfs niet in de nabijgelegen Barbarossa-grot – die langs de wandelroute ligt. Alleen een imposant beeld herinnert aan de keizer Barbarossa.

Weidse uitzichten op de SaaleHorizontale

De SaaleHorizontale in Thüringen biedt geweldige panoramische uitzichten en puur wandelplezier voor actieve wandelaars. De smalle paden van de 91 kilometer lange wandelroute lopen langs steile kalksteenhellingen die oprijzen aan beide zijdes van de rivier Saale, tussen de steden Jena en Dornburg. Onderweg geniet je van het afwisselende landschap van de Saalevallei met weelderige groene beukenbossen, dennenbossen en panoramische uitzichten op kleine dorpjes, burchten, kastelen maar ook de universiteitsstad Jena.  In mei en juni kleuren de weiden vol wilde orchideeën.

Jena Tourist Information, Markt 16, 07743 Jena,
Tel. +49(0)3641 498 050, tourist-info@jena.de – www.visit-jena.de
Meer informatie: www.saalehorizontale.de

About the author

%d bloggers liken dit: