Natuurrijke tocht Oedelem

Een rustige dag werd voorspeld en zo kwam het uit: weinig zon maar droog en niet koud. School De Notelaar te Oedelem was het doel waar ik naartoe reed voor de Nieuwjaarswandeling van Wandelclub Beernem. Na de fotosessie maakte ik mij op voor de 16,2 km met rustpost na 4,4 km en 10,10 km.

Oedelem is samen met Sint-Joris een deelgemeente van Beernem. Er zouden hier sporen van prehistorische bewoning en Romeinse aanwezigheid gevonden zijn.  Oedelgem is 3731 ha groot en telt circa 5800 inwoners (1/1/2006). Het is een woondorp met voornamelijk landbouw. Dat zou spoedig blijken tijdens de tocht. Dichtbij de vertrekplaats prijkt de Sint-Lambertuskerk uit 1629-1630 met toren uit 1663. Daar bevindt zich ook het voormalige gemeentehuis. Op de markt zijn kunstwerken te zien van bewoner Jef Claerhout en Rik Beuselinck (‘De balans’).

Al spoedig werd ik de velden ingestuurd met een resem van onverharde paden. Het leek niemandsland wel, geen verkeer en niets dan stilte. Hier en daar lag een hoeve verscholen tussen het groen en de bomenrijen. Ik verliet een tegelpad voor Govaerts kapel en ommegang. Deze kapel werd gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert. Ze is opgetrokken in neogotische stijl. Zij wordt de bedevaartkapel genoemd en rondom zijn zeven kleine ommegangkapellen gebouwd. Het is een oase van rust. Dan ging het terug naar de start voor ‘Einde tocht’. Ik had het verkeerd begrepen en wandelde gewoon door tot aan de volgende rustpost, daar had ik 10,10 km op de teller staan.

Via talrijke onverharde paden en weggetjes trok ik verder langs het landelijke Oedelem met zijn vele dreven met lange bomenrijen. Na de rust ging het richting Beverhoutsveld. Het is een voormalig heidegebied op de grens tussen Oostkamp en Beernem met Oedelem. We treffen er op vandaag typische landwegen met populierenrijen aan. Beverhout duidt op de ratelpopulier die hier veel voorkomt. Het Beverhoutsveld is ook bekend van de zogenaamde Slag op het Beverhoutsveld. Deze slag werd geleverd op 3 mei 1382 tussen de legers van Filips van Artevelde en Lodewijk II van Male.

Dan ging het stilaan terug centrum van Oedelem. Einde van een zeer genietbare landelijke tocht, prima uitgepijld door de parcoursbouwer. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere