Met Winkelse Stappers op Nieuwjaarstocht

Ik trek vandaag naar De Link, een complex met verschillende lokalen gelegen in Sint-Eloois-Winkel. Waar nu De Link staat werd in 1785 de eerste pastorie gebouwd.
Van hieruit organiseren de Winkelse Stappers hun jaarlijkse Nieuwjaarstocht. De parcoursmeester had er een 6-lussentocht van gemaakt, wie alle lussen stapten had er in totaal 33,10 km opzitten. Net iets teveel voor mij op deze eerste zondag van het nieuwe jaar…. Ik opteer voor de 2 langste lussen, goed voor een goeie 16 km. Het was iedere keer een drukte van jewelste in de Link, logisch als je weet dat iedere lus hier terugkomt.

Het dorpsplein, alwaar het silhouet van de Sint-Eligiuskerk zich sierlijk als een baken gedraagt boven de behuizing en menig kunstwerk van kunstenaar Tjok Dessauvage bedraagt tot de verfraaiing van het centrum. Mijn oog valt op een opmerkelijk beeldje van een frivool figuurtje met ontblote bips en in beide handen een eet- en soeplepel: het kunstwerkje ’t Rijspoepke. Deze verwijst naar de spotnaam van de Winkelnaren. De inwoners van St-Eloois-Winkel worden wat smalend Rijspoepkes genaamd, een spotnaam die ze te danken hebben toen het dorp als laatste tramhalte fungeerde op weg naar Kortrijk. De tram zat immers altijd vol en zodoende dienden de Winkelnaars plaats te nemen in het goederencompartiment tussen de zakken rijst.

Rustige asfaltwegen en dreven brengen de wandelaars langs velden en mooie historische vierkanthoeves. Ik wandel doorheen uitgebreide landerijen zo effen als een biljarttafel. We bevinden ons in de gekende groentestreek van Vlaanderen, maar door de lange winterse periode staan alle velden zo goed als blank. Lus 6 gaat richting De Bosmolens, De Geite en zo verder naar de Boterhoek richting Lendelede. Ik stap voorbij De Vermandelskapel gebouwd in 1887door Theodoor Vermandele. Hij was de toenmalige voorzitter van de kerkraad. De kapel werd later eigendom van de C.O.O. nu het O.C.M.W. Zij is toegewijd aan O.L.Vrouw van Lourdes en is gelegen in de Sneppestraat. Langs lus 5 gaan we de andere kant verkennen, zo gaat het richting Gullegem en stappen we naast de drukke E 403 langs het Esso station richting Oekene.

9
Zo nader ik terug het centrum van Sint-Eloois-Winkel en na 16 km stappen genoten we van een hapje en een drankje in de mooie, ruime, maar bomvolle startzaal.
De organisatoren konden alvast terug kijken op een puike organisatie, waarbij de vele wandelfanaten de rustige, landelijke omgeving van de Ledegemse deelgemeente best wisten te smaken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier