Winterse Boerenfrikandellentocht

Nu de feestdagen voorbij zijn is het tijd om onze wandelschoenen weer aan te trekken. Vandaag trekken we naar Gierle, waar de Beekakkers van Beerse hun 38e Boerenfrikandellentocht organiseerde. Gierle een karakteristiek dorp met een beschermde dorpskern deelgemeente van Lille in de provincie Antwerpen. Gierle betekend zoveel als “Bosje op een zandgrond bij een moeras” Is het geboortedorp van zanger wijlen Louis Neefs. We startten vanuit de plaatselijke parochiezaal Sint-Jan. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 5 tot 30 km. In het centrum passeren we een oude Schuur, van het Kempense lange type. Deze schuur stamt uit de eerste helft van de 18é eeuw. Aan de schuur vindt men het borstbeeld van Louis Neefs, een Vlaamse zanger en belangrijke voorvechter van het Vlaamse lied en Vlaamse kleinkunst.

Eens we de pittoreske dorpskern uit zijn, belanden we in een agrarisch landschap tussen weilanden en akkers. Stappend in de richting van Tielen. Aan de rand van Tielen passeren we de Kapel van  Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand uit ca 1664. Even verderop bereiken we de Watermolen van Tielen, gelegen aan de Aa, stamt uit 1700 en is van het type onderslagmolen. Ondertussen zijn we in het gehucht Poeyelheide aanbeland, tijd voor een rustpauze in het KLJ lokaal. Na een stevige tas koffie zijn we terug klaar om verder te gaan. De kleinere afstanden gaan terug richting Gierle, de groter afstanden maken nog een lus in het natuurgebied van Poeyelheide.

Een verbazend stukje Kempen, waarbij bredere boswegen en soms smalle slingerende bospaadjes mekaar afwisselen. Het is puur genieten, de rustpost kwam andermaal met rassé schreden naderbij. Het lokaal was goed gevuld, het was een plaatsje zoeken. Na wat eten en drinken zijn we klaar om de resterende kilometers aan te vangen. We stappen een flink einde door over brede goed begaanbare bos- en veldwegen.

De kerktoren van Gierle komt binnen bereik. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. In Hemeldonk een gehucht van Gierle, passeren we een kerststal met levende dieren. Even verderop bereiken we de Windmolen van Gierle “In Stormen Sterk” Deze molen is een stenen grondzeiler, type buitenkruier. Met een spanwijdte van 26,5 meter is het één van de grootste molens in het land. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling rondom Gierle. In de zaal wacht ons nog een bord met boerenfrikadellen en krieken. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen