Landelijk Kruishoutem

Ik schrok mij een hoedje toen ik Kruishoutem naderde, het stond overal vol wagens, het was pas 8u. In de veel te kleine (nieuwe) startzaal De Kepper kon organiserende wandelclub Scheldestappers Zingem om 8u al meer dan 500 deelnemers verwelkomen, het was nog bijna donker. Er waren vijf afstanden, het verschil tussen 15 km (13,7) en 21 km leek mij te groot, daarom opteerde ik voor de 13,7 dan maar.

2020-01-11 Kruishoutem 073

Het Oost-Vlaamse Kruishoutem ligt tussen Deinze en Oudenaarde en telt ruim 8.000 inwoners. Op 1 januari van dit jaar kreeg de deelgemeente samen met Zingem de nieuwe naam Kruisem. De huidige Sint-Eligiuskerk is neogotisch van stijl, zij werd voltooid in 1855. Kruishoutem is gekend als eiergemeente met de jaarlijkse Gulden Eifeesten tijdens het paasweekend.

Het waren echt drommen wandelaars die zich over de rustige wegen bewogen, vóór mij en achter mij, een droomscenario om een paar mooie beelden te maken. Op de onverharde paden was het wat modderig dankzij de vele regen van de voorbije dagen. Via het Kordaalpad kwam met het Kordaalbos een eerste voltreffer aan bod. Het is een natuurreservaat van 3 ha groot beheerd door Natuurpunt in de deelgemeente Nokere. Ook het Voedselbos (Nokere) was aan de orde. Het is een educatieve ontmoetingsplaats voor permacultuur in de praktijk. Na 6,7 km kwam voor mij de rustpost er aan. In zaal Nocra was het zoeken naar een plaatsje maar gelukkig kon ik een foto nemen van de medewerkers en dan er weer tegenaan voor de laatste 7 km.

Nokere is vooral gekend in de wielermiddens. De driebeukige Sint-Ursmaruskerk is hoofdzakelijk opgetrokken uit baksteen, de toren is van Doornikse steen. Bij het verlaten van de rustpost werd ik langs een tegelpad gestuurd. Bij het omkijken kreeg ik een mooi zicht op de kerk en het dorpje. Heerlijk kronkelende weggetjes werden mij onder de voeten geschoven, het was genieten van het uitzicht en het goede weer. De Schietsjampettermolen in Wannegem-Lede is een standerdmolen en werd overgebracht van de West-Vlaamse gemeente Houtave. Zo kwam er een einde aan een heerlijke wintertocht doorheen het landelijke, mooie Kruishoutem. Dank aan de club voor een prima organisatie. De opkomst was heel groot.

2020-01-11 Kruishoutem 022

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere