De geheimen van Verschanst in Heppen

Zondag 12 januari was er een wandeltocht in Heppen een deelgemeente van Leopoldsburg. De startlocatie was in het buurthuis, midden in het groen. De organiserende club De Kampse wandelaars, hadden er alles aan gedaan om er een mooie wandeltocht van te maken. Je had de keuze in verschillende afstanden 4, 6, 8, 12 en 20km. Je kon ze combineren. In de startzaal Buurthuis was het aanschuiven aan de inschrijvingstafel, maar het ging zeer vlot. Er werden om  11u.  al 1079  inschrijvingen genoteerd.

Bij het vertrek van de 7km. zat je onmiddellijk in de bossen van Heppen. De parcoursbouwers schotelde ons de mooiste plekjes rond Heppen en omstreken voor. Het eerste natuurschoon is de Gerheserheide. Het gebied ligt in de gemeenten Ham en Leopoldsburg. Je wandelt hier in  dennenbossen, begroeide duinen en heidevlaktes. Het is een aaneenschakeling van natuurgebieden. Zo kwamen wij aan in de gemeente Ham.

Het volgende natuurgebied wandelen wij in de heide Verschanst . Het was genieten in dit historische landschap. In de 17de eeuw werd deze moeilijk toegankelijke plek gevonden in het heidelandschap. De kleine landelijke gemeenschappen van Gerhees en Geneberg schermden zich van de buitenwereld en maakten met aarden wallen en grachten eromheen. Het laatste stuk wandelen wij verder door het bos tot aan de zaal Buurthuis.

Heppen 12-1-2020 053Het was een interessante  wandeling. Proficiat aan de wandelclub De Kampse wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)