Gaperstocht Geluwe

Reeds voor de 33e keer organiseert de Wervikse Wandelsportvereniging zijn Gaperstocht. Werviks deelgemeente Geluwe wordt ook ‘Gapersdorp’ genoemd, vandaar de naam van deze tocht. De naam komt van de vier Gapers, waterafleiders (spuwers) van de kerktoren. De wandelaars werden ontvangen in de Vrije Basisschool De Graankorrel vlakbij de kerk. Ik opteerde voor de 18 km maar zou later overschakelen naar de 12 km. De rustpost bevond zich bij Cardoen op de wijk Stok.

Geluwe is een deelgemeente van het West-Vlaamse Wervik. Geluwe ligt ten noordoosten van het Wervikse centrum en net buiten het centrum van de stad Menen. Geluwe ligt in Zandlemig Vlaanderen, in de vallei van de Reutelbeek (ook Geluwebeek). Het is een bekoorlijk en rustige landbouwgemeente. Tijdens beide Wereldoorlogen werd hier zwaar slag geleverd, de verwoesting was groot. Wonderbaarlijk bleef de kerktoren van de Sint-Dyonisiuskerk altijd standhouden. Bij de kerk bevindt zich ook een gedenkzuil voor slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog, een gedenkplaat voor William Thomas Leggett, de eerste Australische gesneuvelde, het gapersmonument en de gedenksteen voor luitenant Lindsay Drummond.

Er werd motregen voorspeld, ik kreeg die pas even vóór de eerste rustpost en daar bleef het bij. Er stond wel een snedige wind en het zag allemaal een beetje grijs. Via een park ging het naar de wijken ’t Zwaantje, Rozenhoek en Stok uitsluitend over verharde maar autoluwe wegen. De prachtige Hoeve ‘Ter stock’ deed dienst als rustpost.

Voor de 12km ging de tocht richting de Koekuit in Menen. Het was opvallend hoeveel wandelaars ik nu om mij heen zag, hele drommen waren het. De paden werden landelijker, verhard werd afgewisseld met onverhard. Wat modder betreft, viel het bijzonder goed mee. De Komerenhoek is een van de weinig resterende delen beekvallei langs de Reutelbeek, een groene long tussen Menen en Geluwe. Het natuurgebiedje is 0,552 ha groot. Zo waren de lussen van 5,7 km en 6,9 km rond en kwam ik terug in de startplaats. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop met verzorgde rustpost(en) en startzaal. Het was een rustige ontdekking van de deelgemeente Geluwe.

2020-01-12 Geluwe 59

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere