Wandelen door de groene long van Genk.

Wie Genk zegt denkt meteen aan mijnverleden, voetbal, industrie, maar niettemin is Genk ook een fiets- en wandelparadijs en dat hebben we vandaag weeral eens kunnen ervaren tijdens de Wintertocht, georganiseerd door club De Heikneuters uit Genk. We hebben ons al bijtijds ingeschreven, want het zou namiddag gaan regenen en dat is niet ideaal om er een fotoreportage van te maken. De startlocatie bevindt zich in de feestzaal van het Multifunctioneel Centrum Bethanië en ligt midden in ’t groen. Het is een uitstekende ruime vertrekzaal van waaruit de tocht onmiddellijk het Zillebos in trekt.

Een afwisseling van smalle en brede bospaden leiden ons langs het ziekenhuis Zuid-Oost Limburg (ZOL), campus Sint-Jan en de Hogeschool voor verpleegopleiding. Hierna steken we de Oosterring over en komen weer terecht in een vrij groot bosgebied. Al kronkelend door mooie bospaden brengen de pijltjes ons naar het domein Kattevennen, waar natuur, wetenschap en recreatie een harmonieus geheel vormen. Dit gebied is tevens een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is een uniek natuurgebied met een oppervlakte van 5700ha dat zich uitstrekt over 6 Limburgse gemeenten.

Hier kunnen we even pauzeren in een mooie ruime zaal van Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso. We worden hier op onze wenken bediend door een groepje zeer vriendelijke vrijwilligers en kunnen na een lekkere versnapering terug op stap voor het 2de gedeelte van de tocht. We bevinden ons hier in het groen en blijven ook in het groen, met afwisselend bospaden, ruiterpaden met obstakels voor springpaarden en fietspaden van het routenetwerk. Ook zien we hier een bouwwerf waar men twee schansen bouwt voor het beoefenen van de snowboard techniek.

We genieten van de rust die in deze bossen heerst, maar merken ook dat er steeds meer donkere wolken op ons afkomen. Nog tijdig vóór de eerste druppels vallen bereiken we terug de startzaal. We hebben weer mooie kilometers gestapt, zuivere boslucht ingeademd en sociale contacten gelegd waarvoor we de club De Heikneuters van harte bedanken. Perfecte organisatie, nauwkeurige bepijling en vriendelijke medewerkers, zowel op de rust- als vertreklocatie. Proficiat aan bestuur en allen die zich voor deze organisatie ingezet hebben.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise