Kattenbos-Lommel wandelparadijs Limburg

Limburg blijft ons aantrekken, vandaag trekken we naar Kattenbos-Lommel. Wandelclub Milieu 2000 organiseerde er voor de 39de maal hun Edelweisstocht. We startten vanuit de Feestzaal Het Klosterhof. De wandelaars hadden de keuze uit afstanden van 5 tot 23 km.
Eens we het centrum uit zijn belanden we in de diepgroene naaldbossen van het Kattenbos, dat tot Bosland behoord. Met meer dan 4500 ha bos- en natuurgebieden zal bosland elke wandelaar verrassen met haar afwisselend landschap.

Via prachtige bospaden en smalle boswegeltjes doorkruisen we dit bos. Stappend in de richting van Gelderhorsten. Tussen de nevelslierten en bij de opkomende zon, is het genieten van de omgeving. Even verderop bereiken we het gehucht Gelderhorsten, en mogen we gaan rusten. De kleinere afstanden gaan terug naar Kattenbos-Lommel. De wandelaars van de 21 en 23 km maken van hieruit een lus van ca 9 km.

We bereiken het Kanaal van Beverlo, via een brug belanden we aan de andere kant van het kanaal. We bereiken het ca 540 ha natuurgebied De Most-Keiheuvel. Eerst stuurt het parcours ons door het moerasgebied van De Most. Daarna verdwijnen geleidelijk de natte broekbossen en veranderen in zandlandschappen met duinen. De Keiheuvel is een mozaïek van dennenbossen, open duinengraslanden en enkele stukken droge heide. Ondertussen zijn we terug aan de feestzaal Den Horst aanbeland en kunnen we een tweede maal gaan rusten.

Na de rust beginnen we aan de terugweg, via de Kattenbosserheide. Kattenbosserheide is een natuurgebied dat zich uitstrekt ten zuiden van dan het Lommels gehucht Kattenbos. Via  prachtige bospaden en smalle boswegeltjes doorkruisen we dit bos. We passeren voorbij de speelse kunstwerken van natuurkunstenaar Wil Beckers. Even verderop bereiken we de Leyssensmolen, een staak- of standermolen gebouwd eind 18e eeuw. Bij het ritselen van de bladeren komt stilaan de eindmeet in ’t zicht. We hebben met volle teugen genoten van deze prachtige tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotorepotage van Jos Van Dingenen