Wintertocht Veldegem

De wandelaars waren er weeral vroeg bij. Ik zou eerst maar rustig genieten van mijn koffie in startzaal Stapsteen na een babbel met de voorzitter en het nemen van de traditionele groepsfoto van de medewerkers van wandelclub Vier Op Een Rij Groot-Zedelgem. Ik opteerde voor de 18,3 km met rustplaatsen na 3,3 km (school Zedelgem), 10,6 km (paardenstoeterij Torhout), 16,1 km (Bosserij Zedelgem).

Veldegem is een deelgemeente van het West-Vlaamse Zedelgem bij Brugge. De gemeente is 1553 ha groot en telde op 1/1/2006 7354 inwoners.  Het is een typische gemeente in Zandig Vlaanderen. Een groot deel van de bevolking leefde jarenlang van de seizoenarbeid in Frankrijk. De Onze-Lieve-Vrouwkerk bevindt zich vlak aan de startplaats.

De eerste lus van 3,3 km en de laatste van 2,2 km waren om snel te vergeten: verharde hoofdwegen en doorheen de bebouwde kom. De eerste stop vond plaats op wijk De Leeuw, een gehucht van Zedelgem. De wijk wordt ook Sint-Elooi geheten en het gebied kreeg de naam Zuidwege. De Sint-Eliguskerk dateert van 1959, de toren is 30 m hoog. Aan de kerk staat het kunstwerk Solidariteit met het Zuiden (2003). Het kunstwerk heeft een sterke symbolische waarde die verwijst naar de kloof tussen Noord en Zuid.

Het grondgebied was vroeger een bosgebied met landduinen, moerassen en vijvers. Eind 18e eeuw werden de woeste gronden ontgonnen. De sporen van deze ontginning is nog te zien in bepaalde gedeelten van de gemeente. Dat werd duidelijk bij de tweede en derde lus. Het Hoogveld was voor mij de topper. De gemeente en Natuurpunt zijn samen eigenaar van het ongeveer 28 hectare natuurgebied. De laatste jaren werd heel wat extra bos aangeplant. Ik kwam ook in heel wat fraaie dreven terecht,  verspreid over de gemeente. Het was aangenaam wandelweer. De talrijke wandelaars genoten van een verkwikkende tocht door het landelijke Veldegem. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere