Door het slagveld van de Zilveren Helmen in Halen

Menigeen heeft wel ooit gehoord van de Slag der Zilveren Helmen die in Halen plaatsvond op 12 augustus 1914 tijdens WO.I.  (Klik hier voor meer info). Regelmatig worden hier in Halen herdenkingen hiervan gehouden, maar ook wandelclub Horizon Donk heeft er een jaarlijkse wandeltocht naar genoemd, de Zilveren Helmentocht, met vertrekplaats in het O.C. De Rietbron.

Zoals we op het plannetje kunnen zien gaat een deel van deze parcoursen door het gebied waar zich dit tafereel heeft afgespeeld. We kiezen voor het parcours van 15km dat ons zeker beelden zal oproepen van deze oorlogsepisode. Na het doorkruisen van enkele straten komen we in het glooiend groene landschap. Al vlug zien we het monument van de Belgische Cyclisten, door de toenmalige Duitsers Schwartze Teufel genoemd. (Klik hier voor meer info). Even verder bereiken we de herdenkingsplaats, waar er 44 grote  betonnen helmen zijn tentoongesteld, versierd, gebeiteld en getooid door kunstenaars en scholen van de Limburgse gemeenten . (Klik hier voor meer info).

In de verte zien we een grote hoeve opduiken, dit is de IJzerwinninghoeve die tijdens de veldslag ook een prominente rol gespeeld heeft. Het pad volgt dan een tijdje de kronkelende IJzeren Beek. We bereiken het kerkdorpje Zelk, deelgemeente van Halen, waar de controlepost gevestigd is in het Buurthuis. Dit dorpje ligt aan de samenvloeiing van de Velp en de Demer en is vooral op landbouw gericht. Na de rust begeven we ons op de extra lus van 4km die ons in het mooie agrarische gebied van Zelk voert.

Prachtige holle wegen maken deel uit van het parcours en we krijgen regelmatig flinke kuitenbijters onder de voeten, maar die worden dan weer beloond met overweldigende panoramische zichten. De vele windturbines zijn een vast gegeven in dit landschap. Jammer dat het grijze weer de mooie vergezichten een beetje belemmert. Na een 2de maal de controlepost te passeren leiden de pijltjes (voetjes) ons terug naar de vertrekplaats via velden en fruitboomgaarden.

Dit was een tocht waar natuur en cultuur samen de hoofdtoon vormden. Proficiat aan het bestuur en medewerkers om het eerbetoon aan deze veldslag te verwerken in de tocht. We hebben genoten en geleerd!

Tekst : Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Vandingenen