Eierkoekentocht Wevelgem

Toen ik richting Wevelgem reed waren de weersvooruitzichten niet zo duidelijk maar weinig regen werd voorspeld, dat was toch al een goed teken maar bedompte lens, lichte mist waren de ingrediënten van deze tocht georganiseerd door de Guldenbergstappers Wevelgem. Fotograferen zou een moeilijke klus worden. Zaal De Porseleinhallen is ruim en liep goed vol, van overal zag je wandelaars aankomen. Ik opteerde voor de 12 km want er stond ’s namiddags nog iets anders op mijn programma. Maar eerst genieten van de gratis eierkoek.

De West-Vlaamse gemeente Wevelgem is vooral bekend in wielermiddens met de klassieker Gent-Wevelgem. De gemeente telt ongeveer 31.000 inwoners. Het centrum van Wevelgem ligt aan de Leie, die de grens vormt met Lauwe. De wandeltocht ging dan ook deze richting uit. Wevelgem is erg verstedelijkt de laatste jaren en is een uitvalbasis geworden voor werkgelegenheid in het Kortrijkse.

Toch duurt het niet zo lang vooraleer we de bebouwde kom verlaten. In het centrum prijkt de neoromaanse Sint-Hilariuskerk, zij dateert van 1880-1882. Je kan ook niet naast het oud gemeentehuis kijken, een imposant gebouw (1910), vooral het belfortachtige torentje is opvallend.  Het gaat meteen richting Lauwe via de brug over de Leie. Het lijkt wel of het spookt op de Leie in deze mist, poëtisch is het wel. Biezenveld is een plaats waar de vissers aan hun trekken komen met de aangelegde vijvers. Enkele beelden maken is hier een must. De verzorgde rustpost in Lauwe is goed bevolkt.

2020-01-25 Wevelgem-113

Lauwe is een deelgemeente van Menen en telt een kleine 9.000 inwoners. In het centrum staat de Sint-Bavokerk, in 2000 werd ze volledig gerenoveerd. Wat verder, niet ver van een oorlogsmonument, staat een kanon van Franse makelij (1897). Het voormalig gemeentehuis dateert van 1929.

Het tweede deel van de tocht bevatte enkele mooie onverharde paden, wegeltjes en tegelpaden doorheen een weids landschap. De Leie was nooit veraf. De Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe zou werken ondergaan vanaf 2021. De nieuwe brug zal hoger liggen dan de vorige om grotere schepen te laten passeren. Zo ging de tocht naar het einde. Het was best een aangename tocht vol afwisseling met enkele groene verrassingen, de parcoursbouwer heeft zijn uiterste best gedaan. Dank aan de organiserende club die 2.000 wandelaars mocht verwelkomen.

2020-01-25 Wevelgem-136

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier