Doorheen het wandelgebied Pallierterland

Vandaag begeven ons naar Schriek een deelgemeente van Heist-Op-Den-Berg. In deze typische landelijke omgeving organiseerde wandelclub Neteland-Duffel al voor de 30ste maal hun Witlooftocht. We startten vanuit het Cultureel Centrum van Schriek. De wandelaars hadden keuze uit verschillende afstanden van 5 tot 20 km. Wij kozen voor de 20 km. Eens we de bebouwing achter ons gelaten hebben, wandelen we door een agrarisch landschap tussen weilanden en akkers. Stappend in de richting van Grootlo.

Tussen de nevelslierten en bij de opkomende zon, is het genieten van de omgeving. Om even later via de Lozenhoek, de controlepost in feestzaal Magneet in Grootlo te bereiken. Na rust gaat het verder. Al snel bereiken het natuurgebied Bolloheide. Dit ca 13 ha grote gebied is een overblijfsel van een oorspronkelijk groot heidegebied dat zich van Bonheiden tot Baal uitstrekte. De vroegere heide is bebost met grove den en verkaveld tot villawijken. Vandaag bestaat de Bolloheide voor het deel uit open heide, samen met grove dennenbos. Sinds 1994 vormt de Bolloheide een beschermd landschap.

Bij de splitsing gaan de kleinere afstanden gaan terug naar Schriek. De wandelaars van de grotere afstanden maken hier en lus van ca 8 km. Via stille rustige landelijke wegen, bereiken we de rand van Tremelo Vlaams-Brabant. Verder stappend via soms smalle bospaadjes is het volop genieten van het landschap. De rustpost in zaal Magneet komt andermaal met rasse schrede naderbij. Na rust zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen.

Al snel belanden we terug in de Bolloheide. In deze prachtige omgeving kan je uren vertoeven, puur wandelplezier. Verder stappend tussen akkers en weilanden, komt Schriek binnen bereik. Het parcours stuurt ons via de Puttebossen, een waterrijk natuurgebied naar het centrum van Schriek. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling door het Pallieterland. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage