Een winters Donkmeer

In de provincie Oost-Vlaanderen, hield de wandelclub Boerenkrijgstappers hun eerste tocht Donkmeertrofee 2020. Het gekende Donkmeer of Overmere – Donk is gelegen tussen de dorpen Overmere en Uitbergen. Donk is  een gehucht aan de noordoostelijke kant van het meer (Berlare).

DSC09868

De startzaal was de festivalhal te Berlare. Het is een landbouw- en woongemeente, met als toeristische trekpleister haar Donkmeer. Men had een ruime keuze aan afstanden van 4 tot 25 km. Wij verkozen met dit prachtig wandelweer een lus rond het meer, en een lus door het domeinbos Berlarebroek. Veel natuur kregen we op ons parcours.

Het domeinbos is een groene parel om van te watertanden. Er vormde zich vroeger hier veel veen of turf, het waren de resten van waterplanten en bomen die in de oude Scheldearmen groeiden. Op het einde van de 17de eeuw begon men turf te steken, en zo werd de vroegere rivierbedding grotendeels hergraven.

Ook het prachtige Donkmeer is zo ontstaan, door de laatste turfwinning tussen 1770 en 1846. Later werd het gebied gedraineerd, en werd er aan bosbouw gedaan. Er bleven veel vijvers en moerassen over. Zo kan men nu in dit Berlarebroek wandelen en genieten.

De 3835 wandelaars hadden allen lovende woorden over deze eerste Donkmeertrofee tocht van 2020. Velen gingen dan ook paling eten in de buurt. Een gekende lokale specialiteit. De paling wordt levend ingevoerd en ondergaat een waterkuur in het Donkmeer (op speciale plaatsen). Bedankt en proficiat Boerenkrijgstappers voor deze puike organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem