Slingeren door de bossen rond Beverlo

De wandeltocht die we vandaag op ons plan gezet hebben is de Wintertocht van club De Mijnlamp in Beverlo, maar het werd helemaal geen wintertocht doch eerder een lentetocht. De naam van de club werd tussen pot en pint bedacht in café de Volksmacht waar er een mijnlamp tegen de gevel hing. Een mijnlamp werd vroeger gebruikt door de mijnwerkers om de onderaardse gangen te verlichten.

Er is al een goede drukte aan de inschrijftafel in het parochiecentrum De Schans. Al vroeg klaart de hemel open en krijgen we volop zonneschijn. Het grootste gedeelte (95%) van de tocht loopt door bossen en dus krijgen we toch niet al te veel zonnevitaminen binnen. Na enkele straten zijn we uit het centrum en belanden in de bossen van Immert. Kronkelende paadjes leiden ons vooral tussen  dennenbomen, vroeger aangeplant om in de mijn te gebruiken als stuthout in de mijnschachten.

We steken een mooi beekje over, genaamd de Grote Laak en genieten vooral van de stilte in het bos. Enkele vogeltjes fluiten reeds een lenteliedje en denken zeker dat de winter al voorbij is en zo voelt het ook, want we zijn alweer te warm aangekleed. We bereiken Geneberg, gehucht van Ham, waar we even rust houden in de kantine van voetbalploeg Toekomst Geneberg. Hier is het dringen en wringen om een zitplaatsje te bemachtigen, maar het lukt.

Gedienstige medewerkers voorzien ons van nodige spijs en drank zodat we ons kunnen versterken voor de 2de fase van de tocht. De pijltjes wijzen ons weer naar een bosgebied, het Gerheserbos en het Binnenveld. Al slingerend over afwisselend smalle en brede paadjes vervolgen we onze tocht en genieten weer van de enorme stilte. Toch houden wij wel wat meer van variatie in het landschap, maar andere wandelaars verkiezen dan weer een tocht met veel bos. Ieder zijn gading.

Als we uiteindelijk het bos achter ons laten bereiken we terug de vertrekplaats en naar goede gewoonte, voorzien we ons nog van een lekker stuk Limburgse taart en een fris drankje. Vandaag konden we weer van de gezonde boslucht genieten, heerlijk ontspannen en sociale contacten leggen. Bedankt voor dit alles aan bestuur en medewerkers van club De Mijnlamp.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise