Meer dan geslaagde War Memories

Op alweer de laatste zondag van januari is Zonnebeke the place to be.
Vanuit het Zonnerad staat wandelclub De Drevestappers garant voor de tweede editie van hun War Memories wandeltocht. De organisatoren zouden de wandelaars laten proeven en voelen van een rustig landschap, getekend door de Grote Oorlog.
Aan de inschrijvingstafel krijgt iedereen een nieuwe spaarkaart en een doos deegwaren tot einde voorraad. De parcoursmeester schudde 6 verschillende afstanden uit zijn mouw, gaande van 5 tot 26 km. Centraal vandaag was het Tyne Cot Cemetery.

Langs pittoreske plaatsjes, landelijke wegen en mooie zichten gaat het meteen richting het Tyne Cot Cemetery. Deze begraafplaats is een indrukwekkend én ingetogen baken van rust dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Het is duidelijk dat de Drevestappers tijdens deze War Memories tocht veel herdenkingstekens in beeld zouden brengen. Canadian Memorial, Canadian Battalion Memorial, Brothers in Arms monument, gedenkzuil Nieuw-Zeelandse Divisie, Crest Farm Canadian Memorial, Canada Gate in Passendale, O.L.Vrouwekerk in Zonnebeke, Polygonebos en het eerder beschreven Tyne Cot Cemetery zijn zowat de belangrijkste bezienswaardigheden vandaag.

En toch stappen we vandaag als wandelaar door een pacifistisch en heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten. Op de oude spoorweg van Ieper naar Roeselare wandelen we naar hartenlust tussen het groen. Nauwelijks te geloven dat dit hier zo’n mooi wandeldomein is geworden.
Als we van Zonnebeke spreken kunnen we uiteraard niet omheen het Polygoonbos, of Doelbos. In deze serene omgeving is de Eerste Wereldoorlog eveneens nooit veraf. Het is verder nog genieten van een nieuw aangelegd wandelpad en herdenkingsbos ‘Zij die niet terugkeerden’ dat de gemeente Zonnebeke eind mei officieel opende. De bomen symboliseren de 217 gesneuvelde militairen uit Groot Zonnebeke die het leven lieten ten gevolge van de gruwelijke oorlog. Deze nieuwe doorsteek was meteen een prachtige plaats om te herdenken maar tevens om tot rust te komen in een mooi stuk groen.

Het was een heerlijke wandeltocht en zoals gewoonlijk was alles tot in de puntjes verzorgd. De Drevestappers konden andermaal terugblikken op een geslaagde editie waarvoor ongeveer 2900 wandelaars naar Zonnebeke afzakten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier