Blasiustocht Gits

De weersvooruitzichten waren niet bijzonder goed maar dat was niet te merken aan de vele wandelaars die aanschoven aan de inschrijvingstafel in de nieuwe sporthal van het Dominiek Savio-instituut te Gits. De Gitse wandelclub Voetje voor Voetje gaf er afspraak voor de jaarlijkse Blasiustocht. Er waren diverse afstanden, voor elk wat wils, maar ik opteerde voor de 17 km.

Gits ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte die varieert van 24 tot 47,5 meter. Deze deelgemeente van Hooglede wordt doorsneden door de N32 Brugge-Torhout. De oude dorpskern van Gits bevindt zich ten westen van de weg. Gits is een uitloper van de stedelijke kern van Roeselare.  Er zijn heel wat bedrijven gevestigd in de gemeente. Gits heet ook Glazen dorp vanwege de vele serres. Dominiek Savio ligt op een heuvelrug met bebouwing in een groene omgeving. Het voormalige station van Gits is een van de gebouwen van het instituut geworden. Het station werd nieuw leven ingeblazen met de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden in 2007. Boksster Delfine Persoon woont in Gits. Dominiek Savio is een instituut voor mensen met een fysieke beperking. Het instituut is vernoemd naar de Italiaanse heilige Domenico Savio.

Meteen na het vertrek komt de Grijspeerdmolen in beeld. Deze houten staakmolen stond al op verschillende locaties maar in 1979 kreeg hij hier zijn bestemming, in 1984 werd hij gerestaureerd. Via rustige wegen ging het richting Hooglede. Rustpost ’t Hoge na 7,3 km. Ik maakte een grote bocht rond de hoofdgemeente en kwam via enkele landelijke paden terug in Gits langs de Sint-Jacob de Meerderekerk. Zij werd in 1918 deels vernield maar in 1922-1923 in ere hersteld. Tijdens WO I was de kerk een veldhospitaal voor het Duitse leger, en daarna ook een kazerne. Na de laatste rustpost (na ca. 14 km), gevestigd bij het sportterrein te Gits restte er mij nog een 3 km tot de startplaats.

Het burgemeester Lievenspad verwijst naar een vroegere burgemeester van Gits. Er volgde een doorgang van het woon- en zorgcentrum Ter Linde. Zo kwam er een einde aan een genietbare landelijke tocht. En of de gratis pannenkoek smaakte! Dank aan de organiserende club.

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier