Welkom in Bosland Wijchmaal

Telkens de eerste woensdag van de maand organiseert de wandelclub wandel Mee Brueghel een wandeltocht . Deze keer had het parcours plaats in Wijchmaal (Peer), een Kempisch dorp in Limburg. De zaal De Wuft was het vertrek voor een gezonde wandeling in de bossen van Wijchmaal en omstreken. De wandelaars hadden de keuze uit 4 t.e.m. 10 km. Deze afstanden kon je combineren.

Bij het vertrek doorkruis je eerst de woonwijken van Wijchmaal. Verderop zaten de wandelaars op de route van het Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Deze geweldige natuurkern is gelegen in de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en de steden van Lommel en Peer. Het ligt in het hart van Noord-Limburg en bestaat uit een 12-tal deelgebieden. Resterheide is er een van. Het is een avontuur-gebied voor het hele gezin. Je kunt op ontdekking gaan en kom speelse, leerrijke elementen en hindernissenparcours tegen. Resterheide ligt op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer. Dieper in het bos wandel je langs het Arboretum van Wijchmaal.

De eerste aanplanting werd uitgevoerd in 1907. Er was toen vooral behoefte aan mijnhout, als proef werden er de Corsicaanse dennen gebruikt. Nu zijn in het Arboretum 30 eikensoorten te bewonderen. Vervolgens wandel je langs de Schuilenswijer dit is één van de plassen binnen dit gebied. In 2011 werd het helemaal opgeknapt, waardoor het nu een paradijs geworden is voor tal van vogels, libellen en vlinders. Het ligt mooi tussen de bossen en weilanden. De laatste km. wandelden we op de fietsweg “Limburg fietsparadijs” tussen de bossen en weilanden. Onderweg kwamen we een sigarenfabriek tegen. Tussen 1832 en 1947 werkten er 60 mensen. Momenteel is het een B&B De Factoij.

DSC_0044Zo kwamen we aan het einde van een mooie en groene wandeltocht. Proficiat aan wandelclub Wandel Mee Breughel!

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)