Oliebollentocht Lichtervelde

Er werd storm voorspeld voor ’s anderendaags maar ook op zaterdag liep het al storm in Lichtervelde. Twee belangrijke redenen om naar Lichtervelde af te zakken was het feit dat het de enige tocht was in Oost- en West-Vlaanderen en uiteraard de gratis oliebollen. De kaap van 3000 wandelaars zou makkelijk overschreden worden. De Margrietestappers waren goed voorbereid. Ik maakte mij op voor de 14 km met twee rustposten: Turfhouwe (na 3,3 km) en de Goede Herder (na 8,4 km).

Lichtervelde is een zelfstandige West-Vlaamse gemeente in het Houtland in het centrum van de provincie met ruim 9.000 inwoners. Het is vooral een woon- en pendelgemeente met landbouw en enige nijverheid. De gemeente is een belangrijk kruispunt in het treinverkeer. In het centrum van de gemeente bevindt zich het fraai aangelegd gemeenteplein met het mooie stadhuis en de Sint-Jacobuskerk. Hier wordt Sint-Margaretha vereerd met kapelletjes voor de ommegang rond de kerk. De naam van de plaatselijke wandelclub verwijst ook naar deze heilige.

Lichtervelde ligt op de grens van Zandig Vlaanderen, is waterrijk en wordt verder gekenmerkt door een licht golvend reliëf. Dit is niet meteen merkbaar als ik aan het stappen was maar in de open ruimten was dit wel het geval. Het ging richting het Veld, destijds een heidegebied waar destijds plassen en visvijvers aangelegd werden. De hoofdactiviteit in dit dorre gebied was turfsteken. De naam van de rustplaats ‘De Turfhauwe’ verwijst er nog naar. Turfsteken is het wegsteken van de veenlaag na het verwijderen van de bonkaarde en eventuele ontwatering van het veen. Er zijn  verschillende werkwijzen om dit te doen.

Intussen was er de druilregen: je voelt het haast niet maar na een tijdje ben je wel goed nat. Het is geen pretje voor de camera, dus maar beter wegstoppen en af en toe eens bovenhalen. Het ging langs rustige verharde wegen in de omgeving van de Groene Herder (Torhout), alwaar de tweede rustpost gevestigd is. Vanaf hier ging het rustig naar de startplaats of eindstation. Het toetje kwam er aan: de oliebollen waarvoor het lang aanschuiven was. Oliebollen zijn een bolvormig gistdeeggerecht uit de Lage Landen, in België zijn ze vooral te vinden op kermissen. De oliebol zou uit Portugal komen, toen oliekoek geheten. Deze versnapering was meteen het einde van een aangename landelijke tocht doorheen het Houtland. Dank aan de organiserende club. 3224 wandelaars passeerden de inschrijvingstafel.

2020-02-08 Lichtervedde--85

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier