Wandelen door de mijnstreek van Heusden-Zolder

De wandelclub Samen Uit Samen Thuis (S.U.S.T.) uit Houthalen organiseert jaarlijks een tweedaagse terriltocht. Een uniek moment om nog een beetje mijngeschiedenis tijdens de wandeltocht op te snuiven.  Ik word goed begeleid door parkeerwachters naar een zeer ruime parkeerweide. In het ontmoetingscentrum van Lillo, deelgemeente van Houthalen, moet ik wegens de drukte al aanschuiven aan de inschrijftafel. Daarna ga ik snel op pad om de 17km + 2,5km extra voor de terrilbestijging, aan te vatten.

Na een stukje straat leiden de pijltjes mij naar een bosrijk gebied waar ik via kronkelende paadjes de voet van de terril bereik. Deze terril is ontstaan door het storten van steenafval dat uit de ondergrondse mijnbouw van Heusden-Zolder werd bovengehaald. Het is een hele klimpartij naar de 155m hoge top, maar het uitzicht is dan ook een beloning.

Houthalen-044

De afdaling gaat dan weer een heel stuk sneller, maar ik moet toch af en toe even halt houden om alles rondom te bewonderen. Ik zie links en rechts nog terrils van andere mijnen die in ons mooie Limburg de mijngeschiedenis levend houden. Ik moet verder nog enkele straten doorkruisen om de rustpost te bereiken in het  St.Martinusgildehuis  in Berkenbos, deelgemeente van Heusden-Zolder. Daarna stap ik naar de lus van de 17km en krijg een overwegend afwisselend parcours met straten, groengebieden en beekjes, zoals de Helderbeek. Na een 2de maal de controlepost bezocht te hebben zet ik mijn tocht verder naar de eindmeet.

Na enkele straten leidt de parcoursmeester het pad richting het oude kolenspoor dat nu deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk.  Na enige tijd moet ik dit bestijgen en dit brengt de wandelaars naar de voormalige mijnsite van Zolder, waar we nog prachtige gerestaureerde gebouwen, zoals de elektrische centrale Watt17, kunnen aanschouwen.

Zo zie ik stilaan het einde van deze mooie tocht naderen, wetende dat Lillo grenst aan deze mijnsite. Mooi toch dat er bij wijze van wandeltocht aandacht geschonken wordt aan het Limburgse mijnverleden. Proficiat aan bestuur en medewerkers van wandelclub SUST voor deze prachtige organisatie.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Nico