Storm Ciara spelbreker tijdens Valentijntocht

Het KMI had voor heel België code oranje uitgevaardigd, door de hevige wind die storm Ciara met zich mee zou brengen. Overal werden voorzorgsmaatregelen genomen. Zo werden de zondagmatchen in het voetbal afgelast, net als de Superprestige veldrijden in Merksplas en bleven meerdere parken afgesloten. Net vandaag stond de Valentijntocht van de Godelievestappers op het programma. De organisatoren hielden het weer nauwlettend in het oog en waar nodig deden ze aanpassingen aan het parcours. De aankomende storm bracht zelfs een reportageploeg van Focus/WTV naar Ruddervoorde. De weersvoorspellingen en media hadden dus veel wandelaars afgeschrikt. Toch viel de storm tijdens de wandelorganisatie best wel mee en vonden toch nog 548 wandelfanaten de weg naar Parochiezaal d’Oudekerke in Baliebrugge.

Het was in het gehucht St-Godelieve op de Baliebrugge dat in 1975 wandelclub Godelievestappers Ruddervoorde boven de doopvont werd gehouden. De Baliebrugge is een gehucht van deelgemeente Oostkamp. Wie hier van een lekker hapje houdt moet zeker eens proeven van de Baliebrugse langen, een heerlijke soort worst.

Ik riskeer het vandaag toch om een tochtje van een goeie 10 km te wandelen. Er is een eerste lusje van een kleine 3 km langs landelijke wegen tot op de rustpost Kantine Boszicht. Na de rust trek ik richting Diocesaan Centrum Groenhove met zijn mooi wandelbos, het Groenhovebos. Dit stuk bos, 33 ha groot, met zijn mooie bosdreven zorgde alvast voor een portie gezonde lucht. Het weerbeeld is ondertussen stilletjes aan het veranderen. De wind wordt steeds feller en feller. De parcoursmeester neemt rond het middaguur de bepijling van de lange afstanden weg. Een wandelaar had voor zich een boom zien omwaaien.

Ik neem eerst de Vrouwkenwegel om dan langs de rivierbeek en de Buurtweg 67 mijn weg verder te zetten. Deze komt uit op een landelijke weg die tot aan de brug loopt en ons terug over de A17 brengt. Er volgt een tweede rustpost bij Serres Blomme op de grens van Lichtervelde-Torhout. Na de rust blaast Ciara me naar de finish, waar ik geniet van de overheerlijke pannenkoeken. Er wordt ons ook nog een mooie bloemetje aangeboden.
Jammer van het stormweer maar toch een dikke proficiat aan alle vrijwillige medewerkers van wandelclub De Godelievestappers. Alles was tot in de puntjes verzorgd.

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor fragment op Focus/WTV