Verrassende Wintertocht Marke

Dat er stormweer op komst was, leek geen verrassing. Toen ik om 10u in OC Marke aankwam waren er al velen weer naar huis, ik kon makkelijk parkeren. De medewerkers van WSK Marke waren er klaar voor, ik eveneens. Ik opteerde voor de 12 km.

Marke is een West-Vlaams dorp en deelgemeente van de stad Kortrijk. Marke telt zo’n 7.800 inwoners en is daarmee de tweede grootste deelgemeente van de stad en is ermee erg vergroeid. De gemeente wordt doorkruist door de snelwegen E403 en E17 en ligt aan de Leie. Marke had een station maar dit werd in 1984 gesloten.

Het eerste deel van mijn tocht (6,64 km) begon met een passage langs Vannestes molen, door velen gewoon de molen van Marke genoemd. De stenen molen dateert uit 1841, maalde oorspronkelijk graan maar werd later ook gebruikt voor het maken van olie. Tussen 2001 en 2014 werd de molen gebruikt als museum, sinds 1983 is hij beschermd. In de voet van de molen is het D-Hotel gevestigd. Het ging richting de Marionetten, voor mij totaal onbekend. Nu weet ik beter want dit is een groene schat. Ik wandelde door verschillende stukjes landschap met veel natuur. Het domein is nog niet voltooid. De wind gierde door de bomen maar ik vond dat het nog redelijk meeviel, ik had erger verwacht. Het Kennedybos ligt geprangd tussen de snelweg E17 en het Kennedy Business Park. Het bos werd aangeplant in 1971 en is thans 14 ha groot. Van overal was het immense gebouw van AZ Groeninge te zien, het op vier na grootste ziekenhuis van het land. Op de plaats De Marionetten was de rustpost gevestigd in een ruime zaal.

De rustplaats daar gelaten was ik weinig wandelaars tegengekomen, toch waren er al meer dan 600 gepasseerd in de rustpost. Dan maar met de camera wat meer aandacht geven aan de omgeving en het vele groen want dat was er wel degelijk. Ook in de tweede lus van een kleine 6 km werd nog heel wat lekkers aangeboden. Hieruit moge blijken dat de stad Kortrijk grote inspanningen geleverd heeft om haar bosareaal uit te breiden. Het Kortrijkse behoort immers tot de bosarmste regio’s van Vlaanderen. Naast opnieuw stukjes Marionetten en Kennedybos was er nog het Preshoekbos. Het nieuw aangelegde bos is jong en ligt tussen Lauwe (Menen) en Marke. In een licht heuvelachtig landschap kwam het pittoresk Hof ter Pauvre Leute nog aan bod. Het is niet alleen de naam van dit boerenhuis maar ook de naam van deze wijk. Zo kwam het einde van een zeer genietbare en aangename verrassende tocht langs de buitenrand van de stad Kortrijk. Zoveel groen op 12 km, dit was ongezien en onverwacht. Dank aan de organiserende club.

2020-02-09 Marke-169

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere