Koksijde gastgemeente van Vlaanderen Wandelt

Op 26 april as. strijkt Vlaanderen Wandelt neer in Koksijde. Met omlopen van 5 tot en met 60 kilometer is het jaarlijkse topevenement van Wandelsport Vlaanderen vzw op maat van zowel de recreant als de geoefende wandelaar. Het wordt een wandelfeest en totaalbeleving voor alle wandelaars.

Volgens burgemeester Marc Vanden Bussche is Koksijde veel meer dan zee, strand en dijk. Koksijde-strand mag dan misschien wel ‘de Champs-Elysées‘ zijn van onze Kust, op zondag 26 april valt er veel meer te beleven dan dit.

Speciaal voor Vlaanderen Wandelt zetten het Navigo-Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen hun deuren gratis open voor de wandelaars. “Ook het gemeentehuis met de unieke hangende Kokpit is uitzonderlijk toegankelijk voor alle deelnemers”: geeft burgemeester Marc Vanden Bussche mee. In het beroemde Paul Delvaux-museum krijgen de wandelaars een speciale korting.

“De organisatie is een samenwerking tussen Wandelsport Vlaanderen vzw , Lokaal Bestuur Koksijde en Wandelclub Nieuwpoort”, weet Lieven Hostens. Er wordt gemikt op een zo ruim mogelijk wandelpubliek. Voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen Wandelt kunnen geoefende wandelaars deelnemen aan een 50 & 60 km Hike Challenge. Een unieke zwerftocht langs de mooiste natuurgebieden van Koksijde staat op het programma.

Alle deelnemers zullen minstens één keer de zee zien. Wandelaars die kiezen voor de kleinste afstand kunnen gratis het toeristisch treintje nemen tot aan de Zeedijk. Er is zelfs een kidspad, volledig in het teken van Jommeke, met uiteraard een stop aan het Jommekeshuis in Koksijde. Kinderen -12 jaar nemen trouwens gratis deel. Op het einde van de wandeling kunnen ze zich nog wat extra uitleven aan de Sport.Vlaanderen Lü Playground, een leuk en leerrijk interactief spel.

Iedereen kan deelnemen aan Vlaanderen Wandelt in Koksijde. Leden betalen € 2.5, niet-leden kunnen deelnemen aan € 5. Starten doe je aan de Luchtmachtbasis van Koksijde tussen 7 & 15 uur. De 50 & 60 km start in groep om klokslag 5 uur ’s morgens.

Onderweg en na de wandeling kunnen de wandelaars tegen democratische prijzen iets nuttigen. Aan de eindmeet zorgen Marino Punk, DJ Chill Axe en Sambaband Mochito voor wat extra beleving.

Meer info kan je vinden op www.vlaanderenwandelt.be/koksijde

Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Sofhie Legein