Eigenbilzen, het land van 1001 maretakken

Vandaag willen we ons steentje bijdragen aan de krokustocht, georganiseerd door wandelclub De Demerstappers uit Bilzen. Het vertrek is voorzien in zaal Hartenberg in Eigenbilzen, deelgemeente van de stad Bilzen. Eventjes een babbeltje met voorzitster Elly Loyens en dan de parcoursen bekijken.

Er zijn lussen voorzien van 5, 6 en 7km, onderling combineerbaar tot grotere afstanden. We kiezen eerst voor de 7km om achteraf nog de 6km af te leggen. Na enkele stukjes straat bereiken we het Albertkanaal waar we eerst door een bosrijk smal paadje wandelen om daarna op het jaagpad te belanden, dat ook opgenomen is in het fietsroutenetwerk. Het is opvallend hoeveel maretakken er zich bevinden in de kale bomen, iets wat eigen is aan de Haspengouwstreek.

We doorkruisen enkele bebouwde straten en bereiken de gemeente Hoelbeek, tevens deelgemeente van Bilzen, om daarna door de vallei van de Krombeek te struinen. Een zeer mooi natuurgebied, maar met modderige paadjes. Voor ons zien we de machtige toren van de neogotische Sint-Ursulakerk oprijzen en weten we dat het eerste deel van de tocht eindigt. Na een hapje en drankje begeven we ons op het parcours van de 6km. We betreden nu weer de vallei van de Krombeek om daarna een meer open landschap met agrarisch karakter te bewandelen, waar de wind vrij spel heeft en soms nogal in het aangezicht snijdt.

Maar de zon is ook van de partij en maakt veel goed. We bereiken het brongebied van de Meersbeek en even later belanden we in het Domeinbos Groenendaal. Een zeer smal, kronkelend, op- en neergaand paadje brengt ons bij de ruïne van fort Jonckholt. Deze site is een overblijfsel van een middeleeuwse burcht die in de 11de of 12de eeuw werd ingelijfd door het Graafschap Loon. Voor meer info, klik hier.

Eigenbilzen-071

Na het bewonderen van dit verborgen moois volgen we terug de pijltjes en bereiken weer het dorpje Hoelbeek om daarna weer  te belanden in de vallei van de Krombeek die ons terug naar de vertrekplaats leidt. We zijn bestuur, medewerkers en uitpijlers van De Demerstappers dankbaar voor het aanbieden van deze prachtige gevarieerde wandeltocht. Zo mogen er nog meer zijn.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise