Met de Curieusneuzen op Valentijnstocht

Ook dit jaar organiseren de Curieusneuzen uit Pittem een Valentijnstocht vanuit het OC Vondel in Meulebeke. Vroeger is dit nog een brouwerij geweest en ondertussen is dit hét ontmoetingscentrum van de gemeente Meulebeke geworden. In de vroegere ketelruimtes werd in 1999 de bibliotheek ingericht. Andere ruimtes dienen voor jeugdverenigingen en buitenschoolse kinderopvang.
Er is keuze uit 3 verschillende afstanden, 6-12 en 18 km.

Het beloofd een aangenaam wandelweertje te worden dus ga Ik op pad voor de 18 km. Deze loopt door een woongebied in aanleg . Verder zien de wandelaars het nieuwe woonzorgcentrum Ter Deeve. Op 05/11/2019 verhuisde het WZC Ter Deeve samen met Sint Vincentius naar de nieuwbouw de Zonnewende, Karel van Manderstraat 68 te Meulebeke. Ik wandel rustig verder langs landelijke wegen, het industriegebied van Meulebeke, en langs de oude spoorweg waar de brandweerkazerne van Meulebeke is gevestigd. Via het Peerdeke stap ik richting Vondel en na het nemen van enkele binnenpaadjes gaat het tot een plaatselijke rustpost.

Na de koffie gaat het richting Ter Borght. Op amper 1 km van het centrum van de gemeente ligt het ligt hier een groene zone met gebouwen uit het verleden en het heden. Het kasteel Ter Borcht, dat reeds in de 13 de eeuw bekend was, gaf reeds in de Middeleeuwen zijn naam aan de Heerlijkheid van Meulebeke. Ook nu nog worden de sportschool en het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum ernaar genoemd. In de loop der jaren werden op en rond het domein Ter Borcht een joggingpad, een mountainbikeroute en een skatepark aangelegd.
Langs de Kapellestraat stap ik voorbij de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. Deze werd opgericht in 1757 en neogotisch verbouwd in de 19° eeuw. Binnenin zie je een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in barokstijl (ca. 1700). Deze kapel is nog een druk bezocht bedevaartsoord (vooral in de meimaand).

Hierna gaat het richting De Paanders, een kerkdorp ten zuidoosten van Meulebeke. Alle dorpswinkels bevinden zich in de Paanderstraat. Er loopt hier zelfs een 7 km bewegwijzerd wandelpad, het Paanderspad met start aan de kerk. Deze wandeling geeft zicht op unieke vergezichten over de Mandelvallei en de Vlaamse Ardennen.
Zo eindigt deze tocht waar het deze morgen allemaal begon: het OC Vondel.

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier