Storm Dennis raast ook over Beselare

De Zonnebeekse deelgemeente Beselare staat sinds eeuwen bekend als toveressenparochie. Veel dorpen kennen straffe verhalen over toverij en heksen maar in Beselare werden deze verhalen geschreven door volksschrijvers en heemkundingen. Hier in Beselare is het vooral Edward Vermeulen (Warden Oom) die een belangrijke rol heeft geleverd. In 1959 mondde dit uit in een heus volksfeest om in 1963 uit te groeien tot een echte Heksenstoet die om de twee jaar plaatsvind. Wandelclub De Drevestappers richt hier vandaag opnieuw hun Toveressentocht in. Vorig jaar overtrof dit wandelevenement met meer dan 3700 wandelaars alle verwachtingen. Storm Dennis stak er dit jaar een toverstokje voor, maar toch trotseerden 1115 moedige wandelaars het stormweer. Maar met de storm kwam ook uitzonderlijk warme lucht naar onze contreien, de temperatuur haalde vlotjes de 15°, wat tot de warmste 16e februari ooit leidde.

Ik werd door enkele parkeerwachters, die ook dit stormweer moesten doorstaan, zorgvuldig naar een veilige plaats geleid. Eenmaal in de startzaal, O.C. De Leege Platse, viel onmiddellijk op dat er minder volk op de been zou zijn vandaag. Ik neem een foto van de talrijke medewerkers, en ga hierna op pad voor een ietwat kortere afstand dan gewoonlijk. 16 km zal voldoende zijn vandaag…..
Achter de kerk ligt de Heksentafel verscholen, een klein groen hoekje met kruiden, planten en eigenaardige symbolen, opgericht onder impuls van herboriste Gaby Vannieuwenhuyse.

Na amper anderhalve kilometer worden de wandelaars verwend met een heus toverdrankje (gemaakt door de heksen) of een fruitsapje. Hierna trek ik de wijde natuur in, het is beuken tegen een forse wind over soms zompige wegen. Opvallend hoeveel bommen uit de eerste wereldoorlog hier nog open en bloot liggen. Op het einde van een drassige veldweg worden we gesplitst en gaat de 16 en de 20 km richting Passendale. Hier staat alles nog in het teken van de Grote Oorlog. Ik volg een stuk van de Heksen wandelroute en trek richting het Kasteeldomein van Zonnebeke. Dit historische domein huisvest o.a. het Museum Passchendaele 1917.

Ik volg nog een stuk van de Polygon Wood Lagacy wandelroute langs landelijke, soms pittige veldwegen om terug te eindigen in de toveressenparochie Beselare. De afwezigen hadden vandaag misschien wel ongelijk, want de parcoursmeester had er een prachtige wandeltocht van gemaakt. Alleen jammer van ene Dennis…..

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier