Doorheen de Vallei van de Grote Nete

Vanuit hun thuisbasis Itegem een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, organiseerde wandelclub IVAS hun 3e Haringleuderstocht. Even vermelden hoe ze aan deze tochtnaam kwamen. Om het met de woorden van de voorzitter Johan Dierckx te zeggen. In Itegem leurden men vroeger met de bakfiets, van deur tot deur met haring, vandaar de tochtnaam. We startten vanuit de plaatselijke parochiezaal van Itegem. De wandelaars konden kiezen uit 4 aparte lussen, lus A 9 km, lus B 7 km, lus C 8 km, lus D 5 km rolstoelvriendelijk. Deze lussen kunnen naar hartenlust gecombineerd worden. Wij beginnen met Lus A.

Eens we de bebouwing achter ons gelaten hebben, belanden we in de Vallei van de Grote Nete. Er volgt een mooie passage langs de oever van de Grote Nete. Het oude cultuurlandschap is nog goed bewaard gebleven, en wordt gekenmerkt door houtkanten, bomenrijen, sloten en knotwilgen. Kilometerslang kronkelt de Grote Nete door dit unieke landschap. We verlaten de Netedijk, gaan over een smal brugentje, en belanden in de beemden. Even verderop belanden we in een agrarisch landschap tussen weilanden en akkers.

We bereiken terug de Grote Nete, via een kabel trekken we ons op de Netedijk. Nog een passage langs de oever van de Grote Nete tot in Itegem, waar we gaan rusten. Na rust beginnen we aan lus C. Even wat bebouwing trotseren en op weg richting van het provinciaal domein De Averegte. We passeren een kasteel ‘Isschot’. Het huidige kasteel werd in 1905 in neoclassicistische stijl gebouwd. Hiervoor werd het vroegere rococo-kasteel gesloopt. Verder wandelend over stille landelijke wegen, tussen weilanden en akkers. Bereiken we het ca 100 ha grote provinciaal domein De Averegten.

De Averegten was oorspronkelijk het kasteeldomein van kasteel Isschot. Een verbazend stukje natuur met prachtige wandelwegen tussen de loofboombossen. Eens we het domein uit zijn, komt de parochiezaal in Itegem met rasse schreden naderbij. Meteen het einde  van een prachtige natuurwandeling doorheen de Vallei van de Grote Nete. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen