Rookop-wandeltocht Reningelst

Het was wat winderig, niet koud en droog. dit waren goede omstandigheden om mijn wandelschoenen aan te trekken en met de wagen richting Reningelst te rijden voor de 15e Rookop-tocht. Ik zou wat langer onderweg zijn want Reningelst ligt er helemaal opgebroken bij. De naam van de tocht werd ontleend aan het  legendarische feestbier dat brouwer Six tot het jaar 1963 brouwde in de brouwerij-mouterij St.-Joris te Reningelst. Op vraag van vzw De Kinderbrouwerij, die het complex na 40 jaar leegstand restaureerde, werd een nieuw bruin bier ontwikkeld onder dezelfde naam. De medewerkers van Witsoone Stappers Krombeke waren klaar om de vele wandelaars te ontvangen. Het parcours zag er veelbelovend uit, het weer ook, ik opteerde voor de 11 km met halverwege de rustpost in wijk De Babant.

Reningelst (ca. 1400 inwoners) is een klein landelijk dorp gelegen in de Westhoek aan de voet van de West-Vlaamse heuvels en op een boogscheut van de Franse grens. Het dorp vormt de overgang tussen het Poperingse Hoppeland en Heuvelland. Reningelst is alom gekend als wielerdorp. De Sint-Vedastuskerk herbergt meubilair uit de 2e helft van de 18e eeuw en prachtige glasramen.

In Reningelst is het vooral rust en natuur in een lichtgolvend landschap wars van alle drukte. Gedurende de ganse tocht trokken prachtige vergezichten aan het oog voorbij  De kronkelende wegen in een weids landschap waren een zegen voor het oog. Langsheen rustige wegen wandelde je door akkers en langs onverharde paden, langs hoeves en andere opmerkelijke plekjes. Ik had ook oog voor de eerste tekenen van de lente, wees zeker, ze is op komst. Waar bleef de winter eigenlijk of komt die nu na de lente?

De talrijk opgekomen wandelaars hebben genoten van deze heerlijke tocht, prima in elkaar gestoken door de organiserende club. Dank voor de mooie natuur die we ervaren hebben.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier