Flaneren door het glooiend landschap rond Hoeselt

Na al die stormen van afgelopen week is het tijd dat we nog eens een normale wandeltocht kunnen ondernemen en daarvoor trekken we naar Hoeselt waar de club Vitales haar jaarlijkse herdenkingstocht Louis Guffens organiseert. Deze persoon was mede oprichter van de club en wordt jaarlijks herdacht in een wandeltocht. Vanuit de vertrekplaats Ter Kommen stappen we langs de statige Sint-Stephanuskerk, steken de spoorweg Hasselt-Luik over, kruipen onder de snelweg E313 door en bereiken dan de Demervallei, waar we ons begeven in de broekbossen.

Door de felle regen van afgelopen nacht is het hier op plaatsen modderig en glibberig, dus uitkijken voor uitschuivers. Het landschap wordt hoe langer hoe glooiender. We krijgen mooie panoramische vergezichten te zien met valleihellingen, boomgaarden en graslanden met reliëfverschillen. Vele bomen zijn ook hier overwoekerd door de talrijke maretakken, een typisch verschijnsel van deze streek.

Even verder stappen we door Reek, gehucht van Rijkhoven dat op zijn beurt een deelgemeente is van Bilzen. Rijkhoven is vooral bekend door de prachtige landcommanderij Alden Biesen die even verder voor ons opduikt. Meer op deze Link. Hier herkennen we nog het straalvormige drevenpatroon dat de commanderij met de omliggende dorpen verbond. Na het aanschouwen van dit Bilzens juweeltje bereiken we de controlepost in het Parochiaal Centrum van Rijkhoven.

Even genieten van de nodige rust en een hapje, waarna we ons terug op weg begeven voor het laatste deel van onze tocht. We struinen weer door mooie gevarieerde landschappen, over fietspaden, holle wegen en veldwegjes. Langs een van de holle wegen staat er nog op een heuveltje een mooie kapel, genaamd de Jeugdkapel, gebouwd aan het einde van de 2de wereldoorlog door Hoeseltse jeugdbewegingen onder leiding van onderpastoor Vliegen. Na het oversteken van de Demer en de spoorweg leiden de pijltjes ons terug in bebouwd gebied en weten we dat het einde van deze prachtige tocht eraan komt.

Hoeselt-037

De club Vitales heeft ons weer laten genieten van een geweldige mooie natuur, van mooi weer en van een gezonde wandeltocht. Dank aan bestuur en alle medewerkers.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Theo Vallons