Uitwaaien in open landschap rond Hoeselt

Alhoewel we deze week al eens in Hoeselt gewandeld hebben gaan we ook vandaag weer naar deze contreien om aan de wandeltocht van De Rommelaar deel te nemen. Het is de 23ste Rommelarentocht van deze club, gezeteld in Romershoven, parochie van Hoeselt. De secretaris vertelt ons dat het dorp door de plaatselijke bevolking Rommershoven wordt genoemd en de inwoners dan ook toepasselijke de rommelaren heten, vandaar de naam van de club. Het vertreklokaal, PC Nederheem, is gelegen in de O.L.Vrouwparochie van Hoeselt. Gezien er vandaag geen andere wandeltocht gepland staat in Limburg, is het in de zaal bij aankomst, zoals te verwachten was, een drukte van jewelste.

De tocht biedt een grote afwisseling van bebouwde straten, veldwegen, fietspaden, uitgestrekte glooiende panorama’s en fruitboomgaarden. De fruitbomen hebben al een voorjaars snoeibeurt gekregen, in afwachting van de komende lente. In de open vlakten moeten we soms hard opboksen tegen de windvlagen en een verloren druppeltje wenkt om ons regenscherm boven te halen. Maar het is goddank loos alarm.

We bereiken de controlepost in Parochiezaal Romershoven, waar er een enorme drukte heerst, niet gemakkelijk om een plaatsje te veroveren en aan de nodige consumpties te geraken. Maar met een beetje geduld, zoals het iedere wandelaar betaamd, worden we op onze wenken bediend. Tijdens het 2de gedeelte van de tocht krijgen we nog een glimp van het Jongenbos dat zijn naam te danken heeft aan de bosaanplant die de toenmalige baron Désiré de Favereau de Fraipont er vanaf 1848 massaal liet aanplanten.

We genieten tevens van de mooie vergezichten waar de wandelaars, soms in een uitgestrekt lint, doorheen slingeren. Een infobord van Natuurpunt vermeldt ons dat we ons hier in de vallei van de Winterbeek bevinden. Ondanks het feit dat er tijdens deze tocht geen speciaal te vermelden bezienswaardigheden waren, hebben we toch volop kunnen genieten van een gezonde wandeling in de groene natuur rondom Hoeselt.

Wij danken dan ook bestuur en medewerkers voor de goede organisatie en de vriendelijke ontvangst op beide locaties.

Tekst : Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise