Met Textieltrekkers rondom Kaster

Voor de derde zondag op rij zou het een stormachtig wandelweertje worden. Dit weer houdt me echter niet binnen, ik trek naar Kaster om er deel te nemen aan de 17e editie van de Aktiv-Wandeltochten. De Textieltrekkers uit Vichte beloofden de wandelaars een prachtige wandeling aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De grote afstanden trokken richting enkele bekende heuvels van de Ronde van Vlaanderen, de Kwaremont en de Paterberg. Ik hou het bij een 9-tal km doorheen een heuvelachtig gebied beukend tegen de wind, gelukkig blijft de regen uit.

Bij aankomst zat er toch al redelijk veel volk in zaal OC Groeninge. De voorzitter stond buiten nog 2 bussen op te wachten, een van Beernem en een van Diepenbeek.
De dorpsnaam Kaster (deelgemeente groot-Anzegem) is afgeleid van het Latijnse woord castrum, wat in het Latijn versterkte nederzetting betekent. Ik zou vandaag de wandelsporen volgen van ene Juliaan Claerhout, een veelzijdig geleerde die alhier in 1911 pastoor werd tot aan zijn dood in 1929. Hij vond Kaster het uitgelezen werkterrein als heemkundige, taalkundige en natuurliefhebber. En ik kon hem alvast geen ongelijk geven, we zochten de horizonten op van vrolijk op- en neergaande zachte glooiingen van een panoramisch landschap. Op het pleintje aan de kerk van Kaster staat een koperkleurige gedenkplaat met een afbeelding van de Wielsbekenaar Juliaan Claerhout. De streek hier is helemaal doorspekt met tegelpaden. Dit zijn niet allen de kerkwegels van vroeger, maar ook de paadjes waarlangs de bewoners zich verplaatsten tussen de dorpen en gehuchten.

Mijn eerste lus vandaag gaat richting Kluisbergen, hier en daar kom ik  ontwortelde bomen tegen van de voorbije stormen. Een lus doorheen het Kluisbos werd door de organisatoren zelfs geschrapt, een verstandige beslissing want wandelaars kwamen terug van deze lus met foto’s van omgewaaide bomen die de weg volledig blokkeerden. Ik keer nu terug naar de startplaats om de 2e lus aan te vatten. Deze gaat meer noordelijke richting. Ik neem eerst wat kerkwegeltjes om dan richting het Bassegem bos te trekken. In het bos krioelt het van de sneeuwklokjes. Eenmaal het bos voorbij vlieg ik als het ware naar de finish.

De Textieltrekkers konden ondanks dit gure weer toch rekenen op een duizendtal wandelaars.
Laten we met z’n allen hopen dat we op hun volgende wandeling, de Grastocht die doorgaat op woensdag 29 april, kunnen genieten van een heerlijk, zonnig lenteweertje…….

Opgetekend door Patrick Olivier, verslag van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier